07:22, sob, 6. Jul

NLB s septembrom v dvig obrestnih mer na denarne vloge





Nova Ljubljanska banka (NLB) bo s septembrom občutneje zvišala obrestne mere na denarne vloge. Za varčevalni račun bo letna obrestna mera 20 odstotkov šestmesečnega euriborja, za vezave za dobo od enega meseca do enega leta se bo obrestna mera z 0,01 odstotka dvignila na odstotek, za daljše vezave pa več kot podvojila.

V največji banki v državi tako napovedujejo, da bodo s 1. septembrom komitentom ponudila “nove, občutno zvišane obrestne mere, s katerimi jih bodo spodbudili k vlaganju sredstev v daljše ročnosti, ki prinašajo tudi višje obrestne mere”.

V banki so ob tem spomnili, da varčevalcem ponujajo več možnosti.

Najbolj priljubljena je varčevalni račun, na katerem lahko stranke s sredstvi prosto razpolagajo sedem dni po tem, ko jih položijo nanj. Kdor bo sklenil varčevalni račun, si bo po novem zagotovil obrestno mero v višini 20 odstotkov šestmesečnega euriborja. Po trenutnih vrednostih bi bilo to nekaj manj kot 0,8 odstotka.

Ob varčevalnem računu so na voljo depoziti različnih ročnosti z višjo obrestno mero za daljše ročnosti.

Po novem bo tako za vezave za dobo od 31 do 365 dni fiksna letna obrestna mera namesto 0,01 odstotka pri enem odstotku.

Za vezave od 13 do 24 mesecev bo namesto 0,8 odstotka pri 2,5 odstotka, za vezave daljše ročnosti pa bo namesto 0,8 odstotka pri dveh odstotkih.

NLB ponuja tudi kombinirani produkt naložbeni par. Gre za kombinacijo depozita ter naložbe v vzajemni sklad družbe NLB Skladi ali življenjsko zavarovanje zavarovalnice Vita. Glede na različna razmerja vplačil in ročnost bodo obrestne mere po novem od 3,15 do 3,80 odstotka, medtem ko so zdaj od 0,9 do 2,2 odstotka.

Neuradno je sicer iz bančnih vrst slišati, da so dvigi obresti na denarne vloge pri večini bank samo vprašanje časa. Ta poslovna odločitev naj niti ne bi bila vezano na nedavno ujmo, ampak naj bi o tem razprave tekle že nekaj časa.

Banke so sicer v zadnjih mesecih deležne vse več kritik zaradi nizkih obrestnih mer na depozite in sočasnega precejšnjega dviga obrestnih mer na posojila, skladno z zviševanje obrestnih mer v evrskem območju. Razlika med povprečnimi depozitnimi in posojilnimi obrestnimi merami je v Sloveniji na vrhu držav območja z evrom.

vir:sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.