18:18, čet, 25. Apr

Nocoj v SNG Maribor





Simfonični orkester Slovenskega narodnega gledališča Maribor pod taktirko Simona Krečiča bo nocoj gostil pianistko svetovnega slovesa Dubravko Tomšič Srebotnjak. Skupaj bodo izvedli Rapsodični ples Uroša Kreka, Koncert za klavir in orkester v a-molu, op. 16 Edvarda Griega ter Simfonijo št. 3 v a-molu, op. 56 Felixa Mendelssohna Bartholdyja.

SNG Maribor

Orkestru s koncertnim mojstrom Sašo Olenjukom bo dirigiral umetniški direktor Opere SNG Maribor Simon Krečič, kot solistka pa bo nastopila pianistka in zaslužna profesorica Dubravka Tomšič Srebotnjak, ki se je začela učiti klavir pri štirih letih. Svoj velik glasbeni talent je kot “čudežni otrok” pokazala na svojem prvem pianističnem nastopu pri petih letih.

Po nasvetu uglednega pianista Claudia Arraua je z dvanajstimi leti nadaljevala študij v ZDA na prestižni newyorški Juilliard School of Music pri profesorici Katherine Bacon, pri sedemnajstih pa je z odliko diplomirala z dvema posebnima nagradama (Ernest Hutcheson Special Award, Carl M. Roeder Memorial Prize). Udeležila se je tudi glasbenega seminarja pri skladatelju Dariusu Milhaudu in pianistu Aleksandru Uninskem v Aspnu. Še isto leto je bila na državnem tekmovanju v New Yorku izbrana za največji glasbeni talent ZDA v starostni skupini od 12 do 16 let.

Debitirala je z orkestrom Newyorške filharmonije, po recitalu v znameniti veliki dvorani Carnegie Hall v New Yorku pa se je dve leti izpopolnjevala pri legendarnem pianistu Arthurju Rubinsteinu. Leta 1961 je osvojila tretjo nagrado na mednarodnem tekmovanju Ferruccio Busoni v Bolzanu, leta 1967 pa prvo nagrado in zlato medaljo na mednarodnem tekmovanju Mozart Festival v Bruslju.

Njena bogata pianistična pot jo je vodila po vseh pomembnih glasbenih metropolah in kontinentih sveta. Nastopila je na skupno več kot 4500 samostojnih recitalih in koncertih na številnih glasbenih festivalih in v pomembnih koncertnih dvoranah s prestižnimi orkestri. Veliko je snemala za pomembnejše radijske in televizijske postaje po svetu ter od leta 1987 posnela več kot 90 zgoščenk.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.