03:02, pet, 29. Mar

Nov električni stroj za čistejši Maribor





V Mestni občini Maribor ta mesec začenjajo akcijo ravnanja z odpadki na prireditvah, s katero želijo opominjati obiskovalce na ustrezno skrb za odpadke in posledično okolje. Da bo mesto še bolj čisto, pa so nabavili nov električni stroj za pometanje utrjenih javnih površin.

FOTO: Snaga Maribor

Župan Saša Arsenovič je na današnji predstavitvi akcije povedal, da si na občini na različne načine prizadevajo, da bi bilo mesto lepše, čistejše in še bolj urejeno. V sklopu kampanje Moji odpadki – Moja skrb so spomladi v partnerstvu s komunalnim podjetjem Snaga Maribor izvedli obsežno čistilno akcijo, v okviru katere so meščani in meščanke zbrali skupno 18 ton odpadkov iz narave.

Zdaj so se osredotočili na zmanjšanje odpadkov na prireditvah, ki jih bo v teh mesecih veliko. Po besedah vodje projekta Izboljšajmo Maribor Neve Pipan želijo ozavestiti obiskovalce prireditev, da so sami odgovorni za odpadke, ki jih proizvajajo.

Na prireditvah bodo postavili stojnice s promotorji, ki bodo ljudem pomagali pravilno ločevati in odlagati kozarce, plastenke in druge odpadke, ki jih bodo proizvedli na prireditvi. Drugih košev ne bo, bo pa na voljo različen promocijski material. “Morda se bodo prav tukaj ljudje naučili kaj novega in verjamemo, da bo po dogodkih poslej ostalo manj smeti,” je optimistična predstavnica Snage Maribor Irena Bartok.

FOTO: Snaga

Z akcijo bodo začeli na petkovem koncertu Luke Basija in ostalih nadaljnjih koncertih na Trgu Leona Štuklja v okviru turneje Restart Tour, ki sicer poteka še v nekaterih drugih slovenskih mestih. Organizator Peter Keček iz podjetja Temma-x opaža, da so lahko takšne pobude zelo uspešne. Sami so pred leti že začeli osveščanje z uvedbo kavcije za kozarce, s čimer so zmanjšali količino odpadkov, ki ostanejo na prizorišču po koncu dogodka, tudi do 70 odstotkov.

Akciji Dogodki brez odpadkov se pridružuje tudi mariborski zavod za turizem

Po besedah direktorja Jureta Struca se v mestu avgusta in septembra obeta veliko prireditev, med drugim koncerti in kulinarični dogodki na Trgu Leona Štuklja. Nekaj koncertov bo tudi na Rotovškem trgu in v cerkvi na Bolfenku, na Pohorju pa vrsta kolesarskih tekmovanj, zaradi katerih so trenutno zapolnjene vse namestitvene zmogljivosti v Mariboru in okolici. Septembra sta med drugim napovedana Operna noč na Glavnem trgu, ki bo po najnovejših napovedih 23. septembra, ter Festival Stare trte.

Na današnji novinarski konferenci v Vetrinjskem dvoru je občina predstavila tudi nov električni stroj za pometanje utrjenih javnih površin, ki so ga v mariborski Snagi nabavili s pomočjo sredstev Eko sklada. Iz tega naslova so po besedah župana pridobili 100.000 evrov, občina pa je prispevala 60.000 evrov. Vozilo bo po napovedih delovalo v mestnem središču in pobiralo tudi drobne odpadke, ki so jih morali doslej pobirati ročno.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.