20:11, pon, 29. Jul

Nov korak k preprečevanju dela na črno





Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljali o poročilu, ki vzpostavlja evropsko Platformo za preprečevanje in odvračanje od dela na črno.

EU parlament, foto STA

Delo na črno je eden izmed pomembnejših evropskih problemov, ki prinaša tako resne proračunske posledice za države članice, kot tudi negativne učinke za posameznike. Za reševanje te problematike, so primarno odgovorne države članice, predvsem zaradi raznolike narave dela na črno in zaradi razlik v pristopih reševanja tega problema.

Evropska poslanka Romana Tomc (ELS/SDS) je kot poročevalka za politično skupino ELS povedala: “Med pogajanji sem zagovarjala vzpostavitev učinkovite Platforme, ki bo imela dejansko dodano vrednost pri zmanjševanju dela na črno. Glavna odgovornost zato ostaja v rokah držav članic. Vlade so tiste, ki lahko z ustreznejšo politiko omilijo negativne učinke. Na ravni EU oblikovaje evropske platforme pomeni le oblikovanje skupnih usmeritev in smernic za preprečevanje dela na črno. S tem bomo okrepili sodelovanje med državami članicami ter si izmenjali tiste prakse, ki se v ostalih državah obnesejo kot najboljše.”

“Ob vseh ukrepih, ki jih izvajajo posamezne države v boju proti delu na črno, je bolj kot politika kaznovanja učinkovito spodbujanje. Pretirana obdavčitev, visoki prispevki, nesorazmerne odpravnine in druge obveznosti, ki jih imajo delodajalci ob zaposlitvi za nedoločen čas so glavni razlogi, da delodajalci iščejo delavce na črno. Zato je prvi korak k preprečevanju dela na črno ustrezno podjetniško okolje, ki bo spodbujalo redno zaposlovanje,” je sprejetje poročila komentirala Romana Tomc.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.