20:17, tor, 6. Avg

Nov muzejski zaklad – orlovska uniforma





Kako je treba restavrirati muzejske zaklade, da jih lahko občudujemo mi in bodoče generacije? Na to so strokovnjaki odgovarjali v Muzeju narodne osvoboditve Maribor. V svojo “zakladnico” so namreč dodali orlovsko uniformo, ki so jo restavrirali kolegi s Ptuja.

Muzej, predavanje, restavriranje, orlovska uniforma (1)

Sokol je bilo prvo telovadno društvo na Slovenskem, Orli, prav tako telovadci, so nastali po njihovem vzoru, leta 1906. Oboji so nosili skoraj enake uniforme, ki so veljale za svojevrstni prestiž. V Muzeju narodne osvoboditve Maribor so na to uniformo čakali desetletja. “Ko smo jo dobili, smo bili nad tem seveda navdušeni! Takšne uniforme v naši zbirki še nismo imeli. Imamo Sokolsko, Orlovske pa še nismo imeli in za nas je to zares izjemen zaklad”, je povedala direktorica Muzeja Aleksandra Berberih Slana.
Muzej, predavanje, restavriranje, orlovska uniforma (6)

Zanje je nova pridobitev neprecenjive vrednosti, zato so za konzervatorsko-restavratorska dela izbrali strokovnjake oddelka Pokrajiskega muzeja Ptuj-Ormož, saj v mariborskem muzeju nimajo svoje tovrstne delavnice. Eva Ilec, vodja tega Oddelka, je povedala, da uniforma ni bila zgolj umazana, ampak tudi razžrta od moljev: “Tako, da jo je bilo potrebno zaplinit, in sicer to metodo smo izvajali v restavratorskem centru v Ljubljani.” Sledile so preiskave in konzervatorski načrt. Odločili so se za suho čiščenje, da ne bi tvegali poškodb volnenih tkanin. “Pobarvali smo volnene tkanine s sintetičnimi barvili, ki so primerno mokro in svetlobno obstojna, potem pa smo to stabilizirali in šivali na podpoškodbe. Tako, da so vse raztrganine in drobne luknjice, ki so bile vidne kot prerešetana tkanina, zdaj zaprte”, je še pojasnila Ilgecova.

Muzej, predavanje, restavriranje, orlovska uniforma (5)
Orlovska uniforma, ki jo je nekoč nosil Jožef Halc, član fantovskega odseka Orlov, je še na ogled v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, in sicer v sklopu stalne razstave Maribor je naš.

Podrobnosti jutri (15.4.2016) ob 18.30 v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.