07:12, pet, 29. Mar

Nova afera Univerze v Mariboru – parkirišča na Smetanovi





Parkirišča pred tehničnimi fakultetami na Smetanovi ulici so bila v preteklosti nenavadno polna, med tem pa se je na Sparovi oglasni deski pojavil oglas, prek katerega naj bi Matej prodajal daljinca za dostop do parkirišč za zaposlene na fakultetah Univerze v Mariboru. Dekani fakultet so odkrili afero, storilko kaznivega dejanja pa naj bi ščitila glavna tajnica Univerze Mirjana Babič.

Kot je razvidno s spodnje fotografije oglasa, je bilo možno za 400 evrov kupiti daljinec za dostop do univerzitetnih parkirišč. Dostopa do parkirišč ni prodajala Univerza, ampak naj bi to počel Matej (kontaktna oseba oglasa). A na klic potencialnih kupcev naj bi se odzvala ženska. Kot nam je znano gre za Natašo Marinič Petrovič, zaposleno na rektoratu Univerze v Mariboru, ki bi naj bila tesna prijateljica Mirjane Babič. Je morda zato za svoje “nečedne posle” dobila zgolj opomin in ne kazenske ovadbe?

Oglas za prodajo daljinca za dostop na parkirišče na Smetanovi ulici.
Oglas za prodajo daljinca za dostop na parkirišče na Smetanovi ulici.

Oglas so preverjali tudi dekani tehniških fakultet. Na njihov klic se nihče ni odzval so pa prejeli povratni klic s skrite številke in svoje ugotovitve zapisali v skupno elektronsko pošto, naslovljeno na glavno tajnico Univerze Mirjano Babič. Prav tako so jo v tem sporočilu pozvali, naj zadevo prijavi na policiji.

Ugotovitve dekanov tehniških fakultet Univerze v Mariboru.
Ugotovitve dekanov tehniških fakultet Univerze v Mariboru.

Anonimka policiji razkrila imena vpletenih
V uredništvo smo prejeli anonimno naznanitev kaznivega dejanja, ki je bilo poslano tudi na mariborsko policijo. Zanimivo je, da se navedbe ujemajo z zgoraj opisanimi ugotovitvami dekanov, le da anonimka z natančnim navajanjem poteka dogodkov in vpletenih oseb razkriva novo afero Univerze v Mariboru ter zaposlenih na rektoratu. Lani naj bi se na različnih oglasnih deskah pojavili oglasi za prodajo daljinca, s katerim se lahko dostopa do parkirišč na Smetanovi ulici ob tehničnih fakultetah v Mariboru. Ob klicih na zapisano telefonsko številko naj bi se oglasila ženska, ki je zatrjevala, da je Matej na službenem potovanju. “Izkazalo se je, da so navedena parkirna mesta v lastni Univerze v Mariboru, ženska, ki je dvigovala telefon, pa je bila Nataša Marinič Petrovič, zaposlena na rektoratu Univerze v Mariboru na delovnem mestu, na katerem je zadolžena za upravljanje s parkirišči oziroma za izdajo daljincev za dostopanje do parkirišč na navedeni lokaciji,” je zapisano v anonimki. Marinič Petrovičeva naj bi torej službeno delo izkoristila za pridobivanje denarja za svoj žep. “Pri navedenem je sodelovala tudi Mirjana Babič (glavna tajnica Univerze v Mariboru, ki je nekaj časa opravljala tudi funkcijo vodje rektorjevega kabineta pri rektorju Igorju Tičarju). Slednja je kot glavni tajnik omogočala Mariničevi prekomerni nakup,” piše v anonimki. Še več: Babičeva naj bi domnevno storilko kaznivega dejanja celo ščitila in ji obljubila pomoč pri prikrivanju kaznivega dejanja, s čimer naj bi omogočila finančno oškodovanje Univerze.

Mirjana Babič; vir: STA
Mirjana Babič; vir: STA

Policija že na delu
Po naših neuradnih podatkih naj bi policisti prav danes vkorakali v prostore tehničnih fakultet. Kaj točno so preiskovali še ni znano. Smo pa neuradno izvedeli, da naj bi se po zgoraj opisanem postopku do sedaj prodalo približno 40 daljincev. To pomeni, da bi si lahko Mariničeva v lastni žep pospravila 16.000 evrov. Kot izhaja iz anonimke, je “nečedni posel” uspeval, dokler za en primer ni izvedel rektor. “Nataša Marinič Petrovič je v postopku kršitve pogodbe o zaposlitvi priznala, da si je protipravno prilaščala denar od prodaje daljincev, ki so ji bili zaupani v upravljanje v okviru njene zaposlitve, Mirjana Babič pa je prikrila celotno kaznivo dejanje in posredovala pri rektorju na način, da je prikrila vse druge prodaje razen te, s katero se je rektor seznanil,” piše v anonimki. Četudi bi bilo pričakovati, da bi vrhovni predstavniki akademske institucije kot je Univerza sami reagirali in “nečedni posel” preganjali po uradni poti, se je očitno takratnemu vodstvu zdelo dovolj, da domnevna storilka kaznivega dejanja dobi zgolj opomin. Po podatkih anonimke je Tičar kot rektor celo dovolil, da lahko kljub razkritju še naprej opravlja isto službo. “Kaznivega dejanja pa ni naznanila policiji niti Babičeva niti rektor, s tem pa sta storila tudi kaznivo dejanje opustitve ovadbe kaznivega dejanja ali storilca“, še piše v anonimki.

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.