08:42, sob, 20. Apr

Nova fotografska razstava v Fotografskem muzeju Maribor





V Fotografskem muzeju Maribor je te dni na ogled nova fotografska razstava z naslovom “Pozdrav iz …”, avtorja Branka Lipnika.

V letih 2020 in 2021 je Branko Lipnik fotografiral nekatere propadle slovenske tovarne. Črno-belim fotografijam je dodal še logotipe in znake tovarn ter zbral še nekaj izdelkov iz tistih časov, ki se jih mnogi še vedno spominjamo. Fotografiral je v Mariboru (MTT, TAM, Metalna), Rušah (Tovarna dušika), Ormožu (Tovarna sladkorja), Majšperku (Tovarna volnenih izdelkov), Celju (Cinkarna, EMO), Preboldu (Tekstila tovarna), Ljubljani (Tobačna, ROG, Litostroj, Kolinska), Kamniku (Stol, Utok), Kranju (Planika, Tekstilindus), Tržiču (Bombažna predilnica in tkalnica) in Izoli (Delamaris).

Razstava bo na ogled predvidoma do 17. februarja

“Že leta opazujem, kako mačehovsko ravnamo z našo naravno in kulturno dediščino. Pred leti sem fotografiral žalostno stanje Mariborske tekstilne tovarne, kjer sem imel nekoč delovno prakso. To je bilo v tistih časih, ko smo bili tekstilna velesila. Ob pogledu na to predvojno modernistično arhitekturo bi se človek kar zjokal. Prazne tovarniške hale kričijo skozi razbite šipe: Napolnite nas s kulturo, s športom, lahko tudi s tečaji Kako uspeti v življenju … Samo dajte nam živeti,” izpostavlja avtor.

Branko Lipnik se je rodil leta 1945 v Mariboru. Po srednji šoli se je vpisal na Pedagoško akademijo v Mariboru, kjer je doštudiral likovno vzgojo. V Mariboru sta nanj najbolj vplivala profesorja Maks Kavčič in Lajči Pandur. Zatem ga je pot zanesla v Horjul. Poleg likovnega pouka je vodil še različne krožke. Razstava bo na ogled predvidoma do 17. februarja. Ogled je možen ob upoštevanju pravila PCT in v skladu z navodili NIJZ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.