02:17, tor, 23. Jul

Neuspela ideja župana Arsenoviča: O razrešnici direktorju in nadzornikom holdinga je želel kar na dopisni seji





Mestni svetniki so na dopisni seji odločali o poslovanju Javnega holdinga Maribor, o bilančni izgubili in kako se naj le-ta pokrije, glasovali pa so tudi o tem, da se naj podelijo razrešnice direktorju holdinga Andreju Rihterju in članom nadzornega sveta.

Razrešnica v nasprotju z nezaupnico pomeni potrditev in odobritev opravljenega letnega dela uprave in nadzornega sveta – in le-te mestni svetni MO Maribor direktorju JHMB Andreju Rihterju in nadzornikom niso podelili. Se obeta izredna seja?

“Zakaj smo tako glasovali? Preprosto zaradi tega ker smo sledili stališču odbora za finance. Tam so večinsko izglasovali da se ne potrdi razrešnica nadzornikom in direktorju Javnega holdinga Maribor,” nam pojasni Milan Mikl (SDS).

Predstavnikom ustanoviteljice v nadzornem svetu nadzornikom – Davidu Kastelicu, Mateji Cekić, Mateju Bastiču in Vinku Filipiču, se sicer 25. avgusta izteče mandat. “Kar se tiče naslednji korakov, pripravljamo gradivo, v kolikor župan ne bo sam sklical izredne seje, jo bomo svetniki, predvidoma v začetku avgusta, da bodo pravočasno imenovani novi nadzorniki. Sledili bomo vsem postopom in poslovniku, pozvali Komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (KVIAZ) da da razpis za evidentiranje kandidatov, ko jih KVIAZ potrdi, lahko gre to na sejo, da potem mestni svetniki kot skupščina JHMB tudi imenujemo nadzornike,” nam je pojasnil Milan Mikl iz SDS.

Spomnimo … Na junijski seji mestnega sveta MO Maribor so z dnevnega reda dali praktično vse vsebinske točke, povezane z Javnim holdingom Maribor. V minulih dneh so tako svetniki na dopisni seji odločali o pomembnih stvareh. In da dopisni seji svetniki niso podelili razrešnice direktorju in članom nadzornega sveta. Glasovanje je bilo 15:22 pri direktorju in 14:23 pri nadzornikih. Kdo je kako glasoval? Kdo je bil ZA razrešnico direktorju: Aljaž Bratina, Melita Petelin, Samo Peter Medved, Jelka Kolmanič, Gregor Reichenberg, Tamara Kurnik, Metka Koler, Andrej Bauman, Jure Legvart, Vid Lešnik, Katarina Mejal, Matej Pavlič (Lista Arsenovič za Maribor), Aleš Ciringer (Gasilci Maribora neodvisna lista), Alenka Iskra (SD) in Zdravko Luketič (NSi). Pri nadzornih pa je Luketič glasoval proti, vsi ostali zgoraj našteti pa ponovno za.

Spomnimo Saša Arsenovič je sicer v sodnem sporu z mestnem svetom, kdo ima sploh ustanoviteljske pravice v holdingu.

“Svetniška skupina Gibanje Svoboda je ocenila, da poslovanja holdinga ne izpolnjuje ciljev zaradi česar je bil holding pred leti ustanovljen, pričakovali bi, da se položnice občanom zaradi ekonomije obsega in boljše organizacije skupnih služb ustrezno znižajo. Realnost je popolnoma drugačna položnice so se v teh letih procentualno zvišale celo bolj kot je bila skupna inflacija. Dejstvo je, da holding tako kot je voden sedaj predstavlja vir denarja za županove projekte, ki nimajo prav nobene veze z izboljšanjem javne komunalne infrastrukture,” nam pove Karin Jurše iz Gibanja Svoboda.

Kot še doda, so zato tudi v svetniki Gibanja Svoboda glasovali kot so, saj menijo, da nadzorni svet in direktor nista opravila naloge.

Lidija Divjak Mirnik iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, pa o tem zakaj so glasovali proti pove: “Ker skupščina torej mestni svet nima informacij. Še več: župan jih celo “skriva” pred nami in namerno zadržuje gradiva, ki jih iz JHMB pošljejo za mestni svet. Župana smo že v javnem pozivu pozvali, da naj začne postopke za imenovanje novih nadzornikov (preko KVIAZA), tudi odbor za finance je na moj predlog storil enako. Če mestna uprava, ki jo vodi direktorica Lidija Krebl tega ne bo storila, bomo to primorani spet storiti svetniki sami na izredni seji.”

Rihter meni, da dobro opravljajo delo

Vprašanja kaj to pomeni za njegovo delo vnaprej smo naslovili tudi na Andreja Rihterja, ki Javni holding Maribor sicer vodi od novembra 2021. “Naš glavni cilj je vedno bil in tudi ostaja delovanje v najboljšo korist skupnosti, tj. vseh prebivalk in prebivalcev našega mesta in širše. Za nas so najpomembnejši rezultati raziskave z začetka tega leta, ko so občanke in občani Mestne občine Maribor izrazili visoko stopnjo zadovoljstva s servisom, ki ga zagotavljamo zanje; Mariborčanke in Mariborčani so namreč v središču vseh naših prizadevanj,” za Lokalec.si pojasni Rihter.

Kot še doda svoje delo opravlja zavzeto: “Svoje delo tako jaz kot sodelavci JHMB opravljamo zavzeto v smislu pomembnega partnerstva pri uresničevanju razvojne vizije našega mesta, ki od ustanovitve holdinga naprej beleži viden napredek. To pomeni, da se trudimo za čim boljši rezultat v tekočem poslovnem letu in da naše storitve opravljamo v skladu s pričakovanji vseh podjetij v naši Skupini kot tudi vseh občank in občanov. Menim, da delo opravljamo dobro in ga bomo po svojih najboljših močeh tudi naprej.”

“Svetniki so letno poročilo za leto 2023 sprejeli, zato ne moremo reči, da našega dobrega dela niso prepoznali. Holding je namreč svoje poslanstvo in prostor v družbi več kot le upravičil, kar je razvidno iz vseh dosedanjih letnih poročil in številk, ki so bile tudi deljene z javnostjo. Tole pa je rezultat izključno našega dobrega strokovnega dela. Pri tem ne gre za nezaupanje, osebno vidim zgolj odločitev med tem, ali so mestni svetniki razrešnico podelili ali ne, vzrokov za nepodelitev razrešnice pa ne poznam in jih zato ne morem komentirati,” še pokomentira odločitev mestnih svetnikov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.