12:26, pon, 29. Jul

Nova odločitev v Italiji: 17-letne slovenske medvedke ne smejo ubiti. A vseeno jo čaka kazen …





Slovenska medvedka Gaja naj bi bila kriva za smrt človeka na obrobju mesta Caldes, zaradi česar je med drugimi tudi predsednik pokrajine Trento zahteval, da jo ubijejo. A sodišče v Trentu je zdaj razveljavilo odločbo okoljske agencije, s katero so odobrili odstrel Gaje.

Poročali smo, da je pred nekaj več kot tednom dni medved napadel 16-letnega tekača Andrea Papija.  Ugotovili so, da naj bi bila za to kriva slovenska medvedka Gaja.  Predsednik  pokrajine Trento Maurizio Fugatti je še včeraj govoril, da so medvedki, ki se je očitno dobro izogibala lovcem, na sledi. Zelo glasni pa so bili tudi aktivisti, zaščitniki živali in nasprotniki lova, ki so bili proti odstrelu medvedke.

Ubiti je ne smejo, a uloviti jo morajo

Sodišče v Trentu pa je zdaj odločilo, da medvedke Gaje ne smejo ubiti. Portal svet24.si poroča, da je sodišče odločilo. da jo morajo, ko jo ujamejo, začasno zapreti. Okoljska agencija, ki se je zavczemala za njen odstrel, pa mora v petih dnevih pridobiti mnenje o potrebnosti po odstrelu ali pa o možnostih, da medvedko preselijo v kak drug del Italije. Sodišče je še odločilo, da bi do odstrela prišlo le v primeru,  če bodo imeli nesporne dokaze, da je medvedka Gaja nevarna.

Gaja ni prvič napadla človeka

Ni prvič, da so Gajo obsodili na smrt, še poročajo pri portalu. Lani poleti naj bi namreč v gozdu napadla pohodnika. A takrat so jo oprostili in ji namestili sledilno napravo. A ovratnica ne deluje več, saj se je njena baterija izpraznila. Zato Gaje še zdaj niso izsledili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.