19:22, tor, 23. Apr

Nova prevara: Lažni klici t.i. Microsoftove tehnične pomoči





V zadnjih dneh so pri Varni na internetu prejeli veliko prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klical naj bi tehnik iz Microsoftove tehnične pomoči, gre pa – seveda – za prevaro.

Vir: Pixabay.com

Na spletni strani Varni na internetu zapišejo, da so v zadnjih dneh prejeli veliko prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se je v polomljeni angleščini z naglasom predstavil kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku je razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika.

Klici prihajajo iz tujine, vendar se prevaranti za izvajanje prevare poslužujejo različnih načinov potvarjanja telefonskih številk, ki so lahko videti kot lokalne. Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Ni nova prevara

Opozarjajo, da taka vrste prevare ni nekaj novega. V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, tudi v Slovenijo so goljufi prvič klicali že leta 2013.

Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika.

V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli nek program, s katerim vam bodo pomagali (običajno gre za Team Viewer ali Supremo). Preko tega programa prevarantu omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe (npr. izpis programa “netstat” v konzoli), v primeru nesodelovanja žrtve pa sistem tudi namerno poškodujejo. Na koncu od vas zahtevajo osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili.

Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oz. računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak vam bodo goljufi pobrali ves razpoložljiv denar na kreditni kartici, vaš računalnik pa bo treba popraviti.

Kako prepoznati poskus prevare?

– če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gotovo gre za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli nepooblaščeni osebi.
– predstavnik Microsofta vas NIKOLI ne bo prosil za številko kreditne kartice, kar je še en znak, da gre za poskus prevare.

Če ste bili žrtev prevare

– v primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte.
– če so vam goljufi zaklenili računalnik, da morate ob zagonu vpisati geslo, se za nasvet glede gesla obrnite na SI-CERT.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, pri Varni na internetu svetujejo, da pogovor nemudoma končajo.

⚠️Z VAŠIM RAČUNALNIKOM NI NIČ NAROBE⚠️

Že več kot en mesec traja nov val lažnih klicev t.i. Microsoftove tehnične…

Objavil/a Varni na internetu dne Sreda, 05. maj 2021

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.