14:12, čet, 25. Apr

Nova različica omikrona: Potrjena pri osebi iz Podravja





Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je potrdila, da so tudi v Sloveniji potrdili novo različico omikrona BA.2, ki so jo doslej zabeležili predvsem na Danskem.

Po prvih informacijah naj bi bila ta različica še bolj kužna, a uradnih izsledkov o tem še ni. Primer nove podvrste različice Omikron BA.2 so potrdili v Podravju, dva naj bi imeli potrdili tudi na IMI: “Pri nas tako govorimo še o posameznih primerih, to podvrsto različice bolj podrobno spremljata Danska in Velika Britanija. Bolj se širi v Indiji in Južni Afriki. Zanesljivih ocen, koliko bolj je kužna še nimamo in moramo počakati na te podatke. Seveda nas to skrbi, saj vsaka nova različica predstavlja tveganje, ki ga je treba ovrednotiti sproti, saj si ne želimo še hujšega vala, kot je peti,” je pojasnila direktorica NZLOH Tjaša Žohar Čretnik.

Obseg testiranja v laboratorijih narasel za 50 odstotkov

Direktorica NLZOH je na novinarski konferenci uvodoma povedala, da gredo številke okuženih v nebo, od novega leta je vsak teden obseg testiranja v laboratorijih narasel za 50 odstotkov. Peti val je tako za laboratorije, kjer opravljajo PCR-testiranje, najhujši, je poudarila Žohar Čretnikova.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.