14:51, čet, 28. Mar

Nova stanovanja za mlade in starejše v Mariboru znova odpirajo vprašanja vezana na problematiko parkiranja





Na današnji seji Mestne občine Maribor so obravnavali tudi odloke vezane na gradnjo novih stanovanj v Mariboru. Če je občina prisluhnila mladim ter starejšim in v tej smeri načrtuje tudi gradnjo novih stanovanj, kar je za Maribor izredno pozitivna novica in so to pozdravili tudi mestni svetniki, pa se znova pojavi vprašanje parkiranja.

Če so nekoč imele družine en avtomobil ali pa še tega ne, je danes slika precej drugačna

Mariborski župan je na eno izmed pobud, vezano na promet, odgovoril: “En del mesta smo počasi uredili. Gremo po poti naprej. Prizadeval si bom, da infrastrktura, ki jo zgradimo, ostane tudi v ta namen. Zelenica kot zelenica, pločnik za pešce in ceste za promet. In upam, da bomo v novem CTN, kjer je to mogoče, pripomogli z digitalizacijo, da ne bomo obremenjevali toliko zaposlenih, ampak da bo to narejeno na bolj moderen način.” Verjame, da bo, ko bo nadzor učinkovitejši, tudi kršitev manj.

Precej debate je teklo tudi pri odloku o občinskem podrobnem načrtu za območje ob Dvoršakovi ulici, kjer bo okoli 60 stanovanj. Investitor je Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor.  Tukaj se je pojavila civilna iniciativa, ki gradnji nasprotuje. Maja Reichenberg Heričko je dejala, da je skorajda že navada, da se pojavljajo iniciative. Zavedajo se, da si nekateri želijo dodatna parkirna mesta, na drugi strani pa ljudi moti, da bo avtomobilov preveč: “Smo v neprijetni situaciji, kako akt peljati naprej.”

Reichenberg Heričko: “Vsi mladi nimajo avtomobilov”

V nadaljevanju pa: “Vsi mladi nimajo avtomobilov, kaj šele da bi jih imeli po normativu 1,5, na stanovanje. Nek mobilnostni načrt bi vsekakor prišel prav, sploh, glede na to, da je v neposredni bližini mesta. Morda tisti, ki imajo službo v mestu, sploh ne bodo potrebovali avtomobila.”

Arsenovič: “Potrebujemo več stanovanj kot parkirišč za avtomobile, saj vendar spreminjamo potovalne navade”

Mariborski župan je dejal: “Če govorimo o dostopnih stanovanjih, potem gradnja v globino stanovanja podraži in tega si ne želimo, ker potrebujemo več stanovanj kot parkirišč. Saj vendar spreminjamo potovalne navade, zato pa tudi gradimo vse kolesarke poti, mbajke, itd. V neposredni bližini je več kot dovolj parkirišč. V Magdaleni jih je 150 pa še je možnost širitve, zaenkrat, dokler ne bomo naredili kakšne zanimive gradnje.”

Svetniki so potrdili oba odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, tako za gradnjo dveh blokov s stanovanji za mlade družine ter objekt z oskrbovanimi stanovanji pri Domu Danice Vogrinec na Pobrežju.

Oskrbovana stanovanja za starejše

Investicija Nepremičninskega sklada Pokojninskega in invalidskega zavarovanja pa so oskrbovana stanovanja pri Domu Danice Vogrinec Pobrežje. Marko Slavič iz Gibanja Svoboda je dejal, da je cilj zagotoviti najboljše rešitve za starejše.

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.