00:01, čet, 25. Apr

Nova zimska vozila v Mariboru





Včeraj so delavci komunalnega podjetja Nigrad pridobili dve novi tovorni vozili znamke Mercedes. Kot so nam pojasnili na Nigradu, sta bili vozili nujno potrebni za težke in ekstremne razmere v zimskem času, predvsem za namene zimske službe na težje dostopnih območjih, kot sta Sv. Duh na Ostrem vrhu in Kapla.

 

tovorno vozilo, tovornjak, Nigrad

Oba nova tovornjaka imata štirikolesni pogon, avtomatski menjalnik in premoreta 430 konjev. Ker imata vozili kratko medosno razdaljo, jih bodo lahko uporabili tudi za delo v ozkih ulicah. Sicer pa pravijo, da je najpomembnejša pridobitev, da bodo lahko odslej sami izvajali zimsko službo na težje dostopnih terenih. “Do sedaj smo se morali posluževati v ta namen kooperantov, zdaj pa bomo lahko vsa ta dela opravili sami,” je pojasnil vodja Nigradovega avtoparka Mišo Pušnik. Pri nakupu so upoštevali tudi prednosti vozila, ki bodo voznike razbremenile težkih fizičnih bremen. “Vozili imata avtomatski menjalnik z možnostmi ročnega pritikanja kar je pomembno pri zimski službi, vedno pa nam je cilj, da voznika kar se da razbremenimo in mu delo čimbolj olajšamo”, je dodal Pušnik. Vozili bosta služili tudi pri selitvah težjih strojev in prikolic, za kar so bili do sedaj z opremo podhranjeni.

Mišo Pušnik, vodja Nigradovega avtoparka
Mišo Pušnik, vodja Nigradovega avtoparka

 

Investicija za izboljšanje zimske službe

Kot nam je pojasnil direktor Nigrada Marko Žula, so za obe vozili odšteli 280.000,00 EUR. “Moramo vedeti, da tu ne gre za navadna vozila, ampak vozila, ki so bila posebej prirejena, tudi za zimsko službo z odgonskim pogonom za trosilec posipnega materiala.” Pravi, da so vozili nujno potrebovali, saj so zadnji nakup za te namene izvršili leta 2007. “Zdaj v zadnjih desetih letih ni bilo nobenega novega vozila na področju vzdrževanja javnih prometnih površin,” je dejal Žula. Nigrad pa je od leta 2015 naprej prisoten tudi na državnih cestah. “Posebno cesta na Sv. Duh se je izkazala kot izjemno zahteven teren, ki zahteva takšna vozila, ki imajo pogon na vsa štiri kolesa in, ki lahko natovorijo več posipnega materiala. S tem smo do sedaj imeli probleme, ker smo imeli manjša vozila s takšnim pogonom, ta pa so morala vmes tovorit oz. natovarjat posipni material še enkrat,” je še pojasnil Žula.

Marko Žula, dir. Nigrad
Marko Žula, dir. Nigrad

Dvig kakovosti storitev

V tem letu so sicer na Nigradu dvignili ceno komunalnega prispevka, a nameravajo temu ustrezno dvigniti tudi standard vzdrževanja kanalizacije. Tako želijo občanom zagotoviti tudi višji standard izvajanja del. “Zato bo na tem področju nabavljeno specializirano vozilo, dodatno vozilo pa mislimo nabaviti tudi na področju vzdrževanja javne razsvetljave, to pomeni novo košaro,” je pojasnil Žula.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.