17:40, pon, 22. Jul

Novi protesti zaradi množičnega turizma: “Vaš luksuz, naše trpljenje!”





Po podatkih policije se je v nedeljo zvečer zbralo okrog 20 tisoč protestnikov na ulicah v mestu Palma de Mallorca na španskem otoku Majorka. Protestirali so proti množičnemu turizmu.

Ogranizatorji sicer poročajo o 50 tisoč udeležencih, ki so se v nedeljo zvečer zbrali v mestu Palma de Mallorca in protestirali, saj imajo dovolj množičnega turizma, ki je povzročil dvig najemnin, obenem pa tudi velik hrup in onesnaževanje celotnega otoka. Protestniki so opozarjali na negativne posledice turizma. “Vaš luksuz, naše trpljenje,” je pisalo na enem od plakatov, na drugem pa “Ne želimo biti v ospredju naraščanja stanovanjskih stroškov”. Številni so bili kritični tudi do poceni letalskih povezav na otok, ki omogočajo množični turizem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Že pred osmimi tedni se je na protestu zbralo 25.000 ljudi, ki so opozarjali na posledice množičnega turizma. Podobni protesti pa so se zvrstili tudi v drugih priljubljenih turističnih destinacijah v Španiji, kot sta Barcelona in Malaga.

Protestniki so kritični, češ da ima od turizma zaslužek le manjšina, večina ljudi v turizmu pa dela za nizke plače, tako da komaj zaslužijo dovolj za plačevanje vse višjih najemnim. Poleg tega večjemu številu turistov sledi še več prometa, hrupa in onesnaževanja.

Na Balearskih otokih, kjer je Majorka osrednji otok, živi skoraj 1,2 milijona ljudi. Samo lani pa je otoke obiskalo 15-krat več turistov. Med okoli 18 milijoni turistov jih je 4,6 milijona iz Nemčije in 3,4 milijona iz Velike Britanije. Je pa Majorka od turizma tudi gospodarsko odvisna, saj panoga predstavlja 45 odstotkov gospodarske uspešnosti.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.