17:23, pet, 5. Jul

Novo rekordno število samozaposlenih





Število delovno aktivnih je avgusta doseglo 931.249 oseb. V primerjavi z julijem se je znižalo za 0,2 odstotka, v primerjavi z lanskim avgustom pa povečalo za 1,0 odstotka. Število samozaposlenih se je še zvišalo in je doseglo novo najvišjo vrednost, je danes objavil državni statistični urad.

Zaposlenih je bilo avgusta 830.474, samozaposlenih pa 100.775. Število prvih se je na mesečni ravni znižalo za 0,2 odstotka na 830.474, samozaposlenih pa zvišalo za 0,3 odstotka. Na letni ravni je bilo tako prvih kot drugih več, in sicer za 0,9 oziroma 2,6 odstotka.

Med delovno aktivnimi je avgusta v mesečni primerjavi upadlo tudi število tujih državljanov (brez kmetov). Navzdol je šlo za 0,4 odstotka. Brez upoštevanja običajnega januarskega znižanja so statistiki mesečni upad med tujci avgusta zaznali prvič po avgustu 2020. Število se je najizraziteje znižalo v gradbeništvu, za 1,6 odstotka.

Medletna primerjava medtem kaže na rast delovno aktivnih tujih državljanov (brez kmetov), in sicer v obsegu 8,4 odstotka.

Na mesečni ravni se je število delovno aktivnih povečalo v 11 področjih dejavnosti, najbolj v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (za 0,2 odstotka). Upadlo je v devetih področjih dejavnosti, najizraziteje v gradbeništvu (za 0,8 odstotka).

V primerjavi z lanskim avgustom je bilo delovno aktivnih v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih za 1,8 odstotka več, v gradbeništvu pa za 2,3 odstotka več.

Delovno aktivnih je bilo avgusta manj kot mesec prej v vseh statističnih regijah, razen v posavski, kjer se je njihovo število dvignilo za 0,1 odstotka. Največji upad je bil zaznan v osrednjeslovenski regiji, znašal je 0,2 odstotka.

Na letni ravni se je število delovno aktivnih v posavski regiji znižalo za 0,4 odstotka, v osrednjeslovenski regiji pa je naraslo za 1,7 odstotka.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.