22:55, čet, 27. Jun

Novost za nosečnice: Ste vedeli, kaj vam pripada?





“Po novem krije zavarovalnica VSEM nosečnicam v Sloveniji merjenje nuhalne svetline in izračun tveganja za kromosomske nepravilnosti,” je zapisal Faris Mujezinović, predstojnik oddelka za perinatologijo UKC Maribor.

Ob tem pa je Mujezinović opozoril: “Ginekologi so zaskrbljeni, ker se bojijo da ne bodo mogli uresničiti zahteve Minstrstva za zdravje Slovenije.”

Pravilnih ministrstva je prišel kar naenkrat, brez obvestila ginekologom in en teden pred tem, ko je začel veljati. “Na pregled nuhalne svetline so bile sicer preventivno, a proti plačilu do zdaj napotene vse bodoče mame. Z meritvijo nuhalne svetline odkrijejo do 80 odstotkov plodov s kromosomskimi nepravilnostmi,” navaja Delo.

“Zmedeni so tudi v javnih zavodih, kajti do zdaj so nosečnicam to zaračunavali, po novem pa so te dobile za to napotnico, a v računalniškem sistemu te postavke ni bilo. Zavodi so za to po poizvedbah dobili navodilo ministrstva, naj v sistem vnašajo kot ‘ločeno zaračunljiv material,” pa je, kot zapišejo na portalu Delo, opozarila zasebna ginekologinja Polona Podnar.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.