00:42, ned, 28. Jul

O Prešernu tudi v KUD Svoboda Bistrica ob Dravi





Včeraj so člani KUD Svoboda Bistrica ob Dravi in člani društva SENA v Domu kulture Bistrica ob Dravi priredili slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku.

Skozi petje, glasbo, ples in recitale poezije, ki jo je pisal France Prešeren, so opomnili na pomembnost kulturnega praznika.

presernv dan bistrica ob dravi (13)

Razstavo, ki so jo pripravili člani društva SENA, je nastala pod mentorstvom Natalije Šeruga. Poimenovali so jo “Slikanje ob okrogli mizi”. Ob slikanju ki je nastajalo, so po besedah Marte Rep iz društva SENA, spregovorili tudi o Prešernu. “Kot je svoja čustva izražal Prešeren v svojih pesmih, tako smo tudi mi svoja izlili na papir,” je še dodala.

presernv dan bistrica ob dravi (12)

O Prešernu

France Prešeren se je rodil leta 3. decembra 1800 v Vrbi na Gorenjskem. Bil je izjemno nadarjen. Skozi svoja leta ni bil le pesnik, služboval je tudi kot duhovnik, bil filozof in učitelj…

Življenjska pot pesnika, nesrečno zaljubljenega v bogato Primičevo Julijo, ki ji je posvetil Sonetni venec in nekatere druge ljubezenske pesmi, je bila polna raznovrstnih preizkušenj. Njegovi prijatelji so umirali eden za drugim, kot pesnik pa v času svojega življenja ni bil priznan. V zadnjih letih življenja se je vse bolj soočal z malodušjem, težavami z alkoholom, ki je nazadnje povzročil njegovo smrt.

France Prešeren danes velja za največjega slovenskega pesnika. Del njegove pesmi Zdravljica, napisane leta 1844, je besedilo državne himne Republike Slovenije, obletnica njegove smrti pa osrednji državni kulturni praznik. V manjšem obsegu obeležujemo tudi obletnico njegovega rojstva kot Ta veseli dan kulture. Življenje, ki ga je živel pa ni bilo rožnato, a kljub temu je postal eden največjih slovenskih pesnikov.

Umrl je 8. februarja 1849 v Kranju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.