03:27, čet, 25. Apr

O raku na prostati je treba govoriti na glas





Mesec november je tisti mesec, v katerem si moški pustijo rasti brke, a s točno določenim namenom. Zaradi ozaveščanja ljudi o moških uroloških bolezni, kamor spada tudi rak prostate. In brki so nato iztočnica za pogovor o boleznih, preventivi in zdravljenju, o katerih moški zelo neradi govorijo. Pa vendar bi morali ne samo govoriti, ampak tudi redno po 45. letu starosti hoditi na preglede, pri katerih bi jih testirali tudi raka prostate, ki ga je sicer težko ugotoviti v prvih fazah.

Predstavnik Mednarodnega gibanja Movember v Sloveniji Martin Šala izpostavlja: “Moški naj stopijo do zdravnika, če imajo kakšne zdravstvene težave. To je sicer včasih težko, sploh če smo zaposleni. A ženska nam lahko pomagajo s kakšno brco v rit, da se spravimo k zdravniku. Drugače pa, četudi nimajo težav, je treba na sebe malo bolj paziti, oditi v naravo, ukvarjati se s športom, dobro jesti v smislu ne veliko, ampak zdravo.” Sicer pa je zdaj čas tudi za brke, s katerimi se lahko začne iz šaljivega pogovora o brkih tudi resna razprava o preventivi in zdravljenju hude bolezni raka na prostati, zaradi katere vsako leto v Sloveniji umre 400 moških, 1.600 moškim na leto pa odkrijejo omenjeno bolezen. Martin Šala tako poudarja:

Njegovo mnenje deli tudi Franc Hočevar, predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije. Opaža, da pobudo za pogovor in obisk zdravnika večinoma ne dajejo moški, ampak njihove partnerice, “zato imajo ženske pri odkrivanju bolezni zelo pomembno nalogo.” Pravi, da se na teden pogovarja z najmanj enim bolnikom in da se večinoma vsi ukvarjajo z dvema pomembnima vprašanjema, “Kako bo z njegovo kontinenco in kako bo z njegovo erektilno funkcijo”, njegov odgovor pa je povezan z njegovo lastno izkušnjo in izkušnjo drugih bolnikov. Njegov odgovor je v izjavi:

Zaupanje je ključnega pomena že pri izvajanju preventive. Primarne preventive namreč ni. A moški ni prepuščen naključju. Živeti mora zdravo, se ukvarjati s športom vsaj rekreativno, skrbeti za zdravo prehrano, ne sme prekomerno uživati alkohola, znati se mora spopasti s stresom. Načeloma bi moral vsak moški po 45. letu hoditi na redne kontrole k svojemu zdravniku in zahtevati tudi preglede v povezavi z odkrivanjem raka na prostati. Če pa ima sam zdravstvene težave ali so jim imeli že njegovi predniki, oče, strici, dedek, pa bi moral na kontrolo že pred 40. letom starosti. Orodje za ugotavljanje raka na prostati je beljakovina PSA, ki jo določamo v krvi, je spregovoril Uroš Kacjan z Oddelka za urologijo UKC Maribor. Njegova izjava je v posnetku:

Ker pa je rak prostate hormonsko odvisen, je sekundarna preventiva – zdrav način življenja – pomembna. Povezan je namreč s testosteronom in spolnimi hormoni, razlaga Borut Gubina, predsednik strokovnega sveta Društva uroloških bolnikov. “Če dobro skrbimo za svoje srce in svoje telo, je pokazano, da je rak prostate manj pogost,” izpostavlja Gubina. Kaj vse se da še storiti, pa je v njegovi izjavi:

Ob zdravem načinu življenja pa velja, kot so danes izpostavili na novinarski konferenci na oddelku za onkologijo vsi sogovorniki, da je treba o raku na prostati spregovoriti jasno in glasno ter s pravočasnimi pregledi preprečiti bolezen in njen razvoj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.