09:28, pet, 5. Jul

O vetrnicah na Pohorju bo razpravljal tudi odbor DZ





V poslanski skupini SDS so zahtevali sklic izredne seje odbora DZ za infrastrukturo, na kateri bi razpravljali o načrtovani postavitvi 56 vetrnih elektrarn na Pohorju. Kot izpostavljajo v največji opozicijski stranki, projektu načrtujejo praktično vsi, zato od vlade pričakujejo, da bo upoštevala mnenje stroke in civilne družbe.

Pohorje je po besedah poslanke SDS Karmen Furman zagotovo eno izmed najbolj ohranjenih naravnih območij v državi, čemur z ustanovitvijo Regijskega parka Pohorje pritrjuje tudi ministrstvo za naravne vire in prostor. “A občane pohorskih občin, predvsem pa Občine Slovenska Bistrica, zdaj upravičeno razburja projekt, ki bi to območje, ki med drugim spada tudi pod zaščiteno območje Natura 2000, povsem uničil in degradiral,” je opozorila.

Gre za projekt investitorja Energija na veter, ki na območju Treh Kraljev, Areha in Rogle načrtuje izgradnjo 56 vetrnih elektrarn. Po projektu bi vse načrtovane vetrnice stale na območju občine Slovenska Bistrica, kablovod pa bi potekal skozi občino Ruše.

“Z vidika varovanja narave gre za nedopusten projekt, s katerim se posega in uničuje del pohorske narave, ki so jo skozi stoletja soustvarjali naši predniki,” je v današnji izjavi za javnost poudarila Furman. Povsem nerazumna se ji zdi tudi namera ministrstva za naravne vire in prostor, “da se investitorju pri pospešitvi takšnega projekta celo pomaga”.

Kot je pojasnila, trenutno namreč v okviru projekta že poteka integralni postopek za izdajo gradbenega dovoljenja za postavitev 35 vetrnih elektrarn na območju Areha in Treh Kraljev, ki ga za investitorja vodi sektor za dovoljenja na ministrstvu za naravne vire in prostor.

Dodala je, da je šest vetrnic načrtovanih tudi na vodnih virih, kar po njeni oceni predstavlja veliko tveganje za občane štirih občin, ki se iz teh virov oskrbujejo s pitno vodo.

“Temu projektu praktično nasprotujejo vsi, ki v okolju, kjer bi bile vetrnice postavljene, živijo,” je bila jasna Furman. Kot je spomnila, so se proti izrekli občinska sveta Slovenske Bistrice in Ruš ter krajani.

V SDS odboru v potrditev predlagajo dva sklepa, in sicer bi ministrstvo za naravne vire pozvali, naj postopek izdaje gradbenega dovoljenja zaradi nesprejemljivega posega v eno izmed najvrednejših naravnih in vodovarstvenih območij v Sloveniji nemudoma ustavi. Z drugim sklepom pa bi odbor ministrstvo pozval, da ustavi vse že začete in tudi načrtovane postopke umeščanja vetrnih elektrarn na Pohorju.

“Pričakujemo, da bo vlada, ki je na oblast prišla s parolami o tem, kako bo upoštevala stroko in sodelovala s civilno družbo, v tem primeru prešla od besed k dejanjem in ustavila projekt, ki mu tako stroka kot tudi civilna družba ostro nasprotujeta,” je sklenila.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.