22:49, čet, 25. Apr

Ob četrti razglasitvi svetovnega dneva čebel bodo prvič podelili mednarodno nagrado zlata čebela





20. decembra 2017 je Generalna skupščina OZN na pobudo Slovenije soglasno sprejela resolucijo, s katero je 20. maj uradno razglasila za svetovni dan čebel (SDČ). V ponedeljek, 20. decembra, točno na četrto obletnico razglasitve SDČ, bo znan zmagovalec mednarodnega natečaja za nagrado zlata čebela. Nagrado bo v Hiši kranjske čebele podelil predsednik republike Borut Pahor, so zapisali na Facebook strani World Bee Day/Svetovni dan čebel.

Prejemnika nagrade bo na prireditvi v Hiši kranjske čebele v Višnji gori razglasil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in predsednik Odbora za podelitev nagrade zlata čebela Jože Podgoršek, nagrado pa bo nagrajencu podelil predsednik republike Borut Pahor.

“Nagrada zlata čebela je najvišja državna nagrada na področju zaščite čebel ter prepoznavanja vloge čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva, ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine. S podeljevanjem nagrade spodbujamo in podpiramo inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni, hkrati pa tudi spodbujamo krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na prej navedenih področjih,” so zapisali na družbenem omrežju na Facebook strani World Bee Day/ Svetovni dan čebel.

Na njihov javni natečaj je prispelo 21 predlogov za 17 kandidatov za nagrado. Največ predlogov so dobili iz Slovenije, Avstrije (2) in Gruzije (2), po enega pa iz Filipinov, Hrvaške, Irana, Kanade, Nemčije, Danske, Slovaške, Srbije in Toga. Odbor za podelitev nagrade zlata čebela je med izredno kakovostnimi predlogi kandidatov soglasno izbral prejemnika nagrade zlata čebela 2021, njegovo ime pa bo razglašeno na slavnostni podelitvi nagrade v ponedeljek 20. decembra.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.