00:40, ned, 14. Jul

Ob dnevu brez tobaka opozorila mladim: zasvojenost z nikotinom traja vse življenje

Med mladostniki uporaba novih tobačnih in povezanih izdelkov narašča, kar je zelo zaskrbljujoče, ob svetovnem dnevu brez tobaka opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tudi izdelki, kot so elektronske cigarete, vsebujejo nikotin, eno najbolj zasvajajočih drog. Ravno zasvojenost pa vodi v vseživljenjsko uporabo teh izdelkov.

Letošnji svetovni dan brez tobaka poteka pod geslom “Otroci in mladostniki v primežu tobačne industrije”. Posameznik začne največkrat kaditi kot otrok ali mladostnik, zato so ti ključna ciljna skupina za uporabo novih tobačnih in povezanih izdelkov. Tobačna industrija izkorišča različne metode, predvsem socialna omrežja, prek katerih te izdelke promovira, je za STA povedal Tomaž Čakš z NIJZ. Vendar novi tobačni in povezani izdelki niso vrsta pomoči pri opuščanju kajenja. “Izdelki ohranjajo zasvojenost z nikotinom in so vaba za nove, mlade uporabnike, ki nato tobačni industriji nosijo denar,” je bil oster Čakš. “Nekdo, ki je zasvojen, pa ni več svoboden,” je še poudaril.

Izpostavljenost nikotinu lahko med drugim vpliva na razvoj možganov, ki se razvijajo do približno 25. leta, s kajenjem pa so povezane tudi številne druge zdravstvene težave. Pnevmologinja Mihaela Zidarn s klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik je za STA pojasnila, da škode, ki jo povzroči cigaretni dim, ni mogoče odpraviti. Izpostavila je kronično obstruktivno pljučno bolezen, značilno skoraj izključno za kadilce. “Bolniki najprej težko dihajo med hojo v hrib, potem težko dihajo v mirovanju, potem pa med oblačenjem in umivanjem. Ta stalen občutek dušenja mora biti grozljiv,” je dejala.

Opuščanje nikotina je težka bitka

Zaveda se, da je opuščanje nikotina težka bitka. Največji problem opuščanja je, da možgani sporočajo kadilcu, da mu nekaj manjka, kadilec pa mora najti način, kako možgane pretentati, da bi jih zamotil v času, ko je potreba po nikotinu najmočnejša. “Čudežne formule, ki bi namesto kadilca to speljala brez muk, ni,” je dejala. Med načini pa je izpostavila nadomeščanje nikotina na varnejši način, recimo v obliki obliža in pršil, pomagajo lahko tudi brezplačni programi za opuščanje kajenja v centrih zdravja v zdravstvenih domovih.

Med letoma 2014 in 2021 se je odstotek odraslih kadilcev sicer znižal. Leta 2014 je bilo po podatkih evropske raziskave o zdravju in zdravstvenem varstvu v Sloveniji odraslih kadilcev 24,7 odstotka, leta 2021 pa je po podatkih NIJZ kadilo 18,4 odstotka odraslih. Na NIJZ so znižanje pripisali nekaterim novim zakonodajnim ukrepom na področju zmanjševanja rabe tobačnih in povezanih izdelkov, delno pa tudi epidemiji covida-19.

Poslanci so nazadnje marca potrdili spremembe zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Te dni je tako začela veljati prepoved prodaje ogrevanih tobačnih izdelkov z značilno aromo, od 24. aprila naslednje leto pa bo prepovedana prodaja elektronskih cigaret z aromami, z izjemo tobačne. Konec leta 2025 ne bo več kadilnic v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Prejšnja vlada je v strategiji za zmanjševanje posledic rabe tobaka zapisala cilj: Slovenija brez tobaka do leta 2040. Da bi ga dosegli, pa bodo potrebni dodatni ukrepi, je poudaril Čakš. Navedel je, da bi morali cene tobačnih in povezanih izdelkov bistveno povišati, saj je finančni razlog poleg skrbi za zdravje najbolj pomemben pri odločitvi za prenehanje kajenja.

Skladno z novelo zakona o trošarinah se bodo z junijem sicer zvišale trošarine za tobačne izdelke, in sicer za cigarete za približno tri odstotke, za elektronske cigarete za 1,5-krat, za tobak za segrevanje pa za dobro tretjino. “Majhna povišanja ne vodijo nikamor,” je ob dejal Čakš.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.