15:48, čet, 25. Apr

Ob dnevu državnosti čestitke iz slovenskih političnih vrst





Ob današnjem dnevu državnosti se iz slovenskih političnih vrst vrstijo čestitke. Ob praznovanju 30 let samostojne Slovenije so v parlamentarnih strankah izpostavili dosežke v zadnjih treh desetletjih, v delu opozicijskih strank, ki se ne bodo udeležili osrednje državne proslave, pa so ob tem tudi kritični do potez aktualne vlade.

Slovenska zastava

Kot so na Facebooku zapisali v stranki SDS, danes praznujemo čas poguma in enotnosti. “Pred 30 leti smo zbrali pogum in uresničili večstoletne sanje po lastni državi. To je bil čas, ki bo za vedno zapisan v zgodovino slovenskega naroda. Bil je čas, ko smo obranili domovino pred agresorjem in čas, ko smo stali in obstali,” so zapisali. Z današnjim praznovanjem dneva državnosti in z izobešanjem slovenske zastave po navedbah največje koalicijske stranke pred našimi domovi obudimo spomin na enotnost in pogum slovenskega naroda. Naj nam bosta vzor tako za današnji dan kakor tudi za čas, ki prihaja, so pozvali.

Tudi predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin je spomnil na dogajanje pred 30 leti. “Naša država nam ni bila podarjena, izbojevana je bila v vojaškem spopadu z mnogo močnejšim nasprotnikom, mednarodno priznana pa z modrimi politični potezami takratnih politikov. Uspelo nam je, kar redko uspe celo velikim narodom, in na to smo lahko resnično ponosni!” je dejal v video nagovoru, objavljenem na Twitterju. V treh desetletjih smo po njegovi oceni na vseh področjih dosegli velik napredek in povečali blaginjo vseh prebivalcev. Kot je še dejal, potrebujemo kanček več optimizma, veseliti se moramo naših uspehov in znati stopiti skupaj, ko je to najbolj potrebno.

Po oceni predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je 30 let državnosti trenutek za temeljit razmislek o našem položaju, naši skupni prihodnosti. “Kljub napeti atmosferi v naši državi lahko realno ugotovimo, da nam gre dobro. Res je, da nas kregarije ovirajo pri tem, da bi bilo še bolje, a vsekakor smo v teh treh desetletjih postavili na noge državo, zgradili močno gospodarstvo in zagotovili socialno stabilnost ter se pridružili najbolj razvitim državam,” je ocenil. Pozval je, da pot Slovenije za prihodnjih 30 let zastavimo tako, da gradimo prihodnost na doseženih uspehih, kot tudi na izkušnjah napak in pomanjkljivostih, ki jih lahko odpravimo, ter da v odločanje o našem skupnem življenju vključimo mlade generacije.

Predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon pa je v poslanici ob današnjem prazniku zapisala, da je država veliko več kot vlada, institucije, zakoni in ozemlje. “Država smo vsi mi. Vem, da smo s pravo spodbudo, pravo vizijo in skupno zastavljenimi cilji ljudje pripravljeni trdo delati za to, da bo naša domovina vendarle odrasla. Da smo jo ljudje, ki smo njeno ime, sposobni pripeljati do tega, da dokončno pretrga svojo popkovino, se oddalji od starih vzorcev in prestopi nazaj med zvezde,” je dodala. Fajonova je sicer danes sporočila, da odpoveduje svojo prisotnost na današnji državni proslavi na Trgu republike v Ljubljani zaradi prepovedi udeležbe borčevskih praporščakov tik pred proslavo. Po njeni oceni je to “nesramno zanikanje temeljev, ki jih ima slovenska država v zmagoslavnem partizanskem uporu”.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki se prav tako ne bo udeležil proslave, se je v zapisu na Facebooku spomnil časov slovenskega osamosvajanja in poudaril, da domoljubje ni rezervirano samo za nekatere, temveč je pravica in dolžnost vseh. “Ne kaže se samo v pesmih in hvaljenju lastnih zaslug, temveč se izkazuje z aktivnim bojem za demokracijo. Nismo tako razdeljeni, kot bi si nekateri želeli. Daleč od tega. Zato ponosno izobesimo slovensko zastavo, ki ni zastava nobene stranke, temveč pripada vsem,” je pozval.

Tudi v Levici so se v svojem zapisu na Twitterju dotaknili domoljubja. “Očitali nam bodo, da smo nedomoljubni, ker se ne bomo udeležili današnje uradne proslave ob dnevu državnosti na Trgu republike v Ljubljani. Ampak kakšno domoljubje je to, ki se mora skrivati pred lastnimi prebivalci v zabarikadirani prestolnici, za ograjami, ki jih straži več kot 500 policijskih specialcev?” se sprašujejo. Kot so dodali, “samooklicani osamosvojitelji, ki se tako radi sklicujejo na domoljubje, želijo pod pretvezo, da smo vsi ponosni slovenski državljani, zakriti dejstvo, da v resnici nismo vsi na istem in da so za to odgovorni prav oni”.

Predsednica SAB Alenka Bratušek se je na Twitterju spomnila dogajanja pred 30 leti, ko je ne Trgu republike stala polna upanja in poslušala besede nekdanjega predsednika Milana Kučana, ki je rekel, da so danes dovoljene sanje, jutri pa je nov dan. “Marsikaj smo dosegli, marsikaj je šlo narobe, sama pa si najbolj želim, da bodo na našo Slovenijo ponosni mladi,” je dejala.

Naj se ob današnjem prazniku zazremo v prihodnost in svetu dokažimo svojo veličino, so na Facebooku pozvali v stranki DeSUS. “Slovenski narod si je skozi zgodovino moral vedno utirati pot za svoj obstanek, zato ni pretirano reči, da je razvil izjemen občutek za preživetje. Nemalokrat smo se znašli v zaničevanem in podrejenem položaju, a smo se – povezani – uspeli ubraniti in ohraniti,” so izpostavili. Narod, združen v skupni želji, je po navedbah DeSUS pokazal, da nismo le prebivalci neke dežele, smo državljanke in državljani, ki smo ponosni na svoje korenine.

Ob dnevu državnosti je na Twitterju čestitala tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. “Slovenska država lahko temelji le na spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter demokraciji – tako, kot pravi Majniška deklaracija iz leta 1989,” je opomnila.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.