14:33, čet, 25. Apr

Ob dnevu fizioterapije na Alma Mater Europaea opozorili na primanjkljaj fizioterapevtov





Danes obeležujemo svetovni dan fizioterapije. Osrednja tema letošnjega svetovnega dneva fizioterapije je osteoartroza. Študenti fizioterapije na Alma Mater so pripravili konkretne rešitve za pomoč pri rehabilitaciji bolnikov s to boleznijo, ki velja za najbolj razširjeno kronično degenerativno bolezen sklepov. So pa na včerajšnji novinarski konferenci opozorili tudi na primanjkljaj fizioterapevtov.

“Na Alma Mater smo v sklopu študijskega programa fizioterapije ter številnih drugih raziskovalnih in aplikativnih projektov s tega področja pripravili konkretne rešitve za pomoč pri rehabilitaciji bolnikov z osteoartrozo,” je dejal Tine Kovačič, vodja doktorskega študijskega programa Fizioterapija na Alma Mater Europaea – ECM, ki je tudi predsednik Strokovnega združenja fizioterapevtov Slovenije. Ob tem je še poudaril, da sta zlasti preprečevanje in zgodnje zdravljenje ključnega pomena za zaustavitev naraščajočega zdravstvenega, ekonomskega bremena zaradi osteoartroze. “520 milijonov po celem svetu trpi za osteoartrozo. Skupaj z našimi študenti fizioterapije in mentorji smo oblikovali individualiziran program terapevtske vadbe, ki zmanjša tveganje za poškodbe kolena do 50 odstotkov in lahko pomaga preprečiti osteoartrozo,” je še dodal Kovačič.

Ob tem so opozorili na primanjkljaj fizioterapevtov v Sloveniji. Alma Mater Europaea – ECM študijski program fizioterapije izvaja na vseh stopnjah. “Izvajamo tiste študijske programe, ki so za družbo in trg dela najpomembnejši. S staranjem prebivalstva starejši ljudje potrebujejo več fizioterapevtskih obravnav in v Sloveniji žal znatno zaostajamo po številu fizioterapevtov in tudi po dostopnosti do obravnav. Naši študenti fizioterapije k rešitvam teh družbenih problemov že v času študija pristopijo s številnimi dobrodelnimi projekti,” je poudarila Barbara Toplak Perovič, glavna tajnica Alma Mater Europaea – ECM in izpostavila projekte Od rojstva do korakov, fizioterapevtske obravnave za mlade perspektivne športnike in športnice, digitalizacijo fizioterapije in pomoč pri izvedbi fizioterapevtskih obravnav v domovih za starejše. Ob tem je še poudarila, da so in da bodo v bodoče fizioterapevti zelo iskani kader, saj se prebivalstvo stara. Zaradi primanjkljaja pa se pacienti danes soočajo z dolgimi čakalni dobami v javnem zdravstvu, je še dodal Kovačič.

V Centru za medicinsko rehabilitacijo ZD dr. Adolfa Drolca Maribor opažajo naraščanje števila bolnikov z diagnozo osteoatrtroze. “Razlogi so tako v staranju prebivalstva, kot vedno bolj pasivnemu življenjskemu slogu. Bolezen namreč prizadene tudi mlajšo populacijo in rekreativne športnike. Napotitev v fizioterapevtsko obravnavo je vedno več in posledično se čakalne dobe daljšajo. S to problematiko smo že seznanili Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in predlagali razširitev programa ter podelitev novih koncesij, kar bi pacientom omogočilo obravnavo znotraj dopustne čakalne dobe,” je pojasnil Alen Pavlec, vodja fizioterapije Centra za medicinsko rehabilitacijo ZD dr. Adolfa Drolca Maribor.

Alma Mater študenti fizioterapije, kot bodoči strokovnjaki za gibanje, so pred kratkim izvajali tudi redne fizioterapevtske obravnave na prostem, v mestnem parku in drugih zelenih površinah, kjer so pod vodstvom predavateljice Tatjane Horvat, višjega predavatelja Mladena Herca in  Tineta Kovačiča pacientom omogočili uspešno okrevanje, povrnitev funkcijskih zmogljivosti in nenazadnje boljšo kakovost življenja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.