03:03, pet, 19. Apr

Ob dnevu univerze podelili nagrade in priznanja študentom ter naslov častni doktor in zaslužni profesor





Na današnji dan leta 1975 so v Mariboru slovesno razglasili ustanovitev druge slovenske univerze. To je bila pomembna pridobitev Slovenije, Maribor pa je dobil ustanovo, ki mu je dala razvojno spodbudo in ga postavila na zemljevid univerzitetnih mest.

Na Univerzi v Mariboru se s ponosom spominjajo njenih začetkov in vseh tistih, ki so pripomogli k temu, kar danes univerza je. “Je Univerza, ki je v vesolje poslala svoj prvi slovenski satelit, kot plod znanja raziskovalcev in se tako zapisala v zgodovino. Je Univerza, ki je ponosna na prototipni superračunalnik, ki domuje v njenih prostorih in ki med drugim tudi pomaga pri iskanju zdravila za covid-19. Je univerza, ki so jo študentje nagradili s priznanjem za vsesplošno zadovoljstvo in dobro počutje ter se uvršča med 5 odstotkov najboljših univerz na svetu,” so ob današnjem dnevu zapisali po podelitvi nagrad, priznanj in naslovov. Tokratna 45. obletnica je potekala nekoliko drugače, saj so omejevalni ukrepi okrnili običajno številčno občinstvo v Dvorani Vladimirja Bračiča. Pa vendarle so nagrajenci prejeli zaslužen aplavz, čeprav ne slišen, saj je neposredni spletni prenos ponesel slovesnost pred ekrane mnogo več gledalcem, kot običajno.

Nagrade za študente

Na današnji slovesnosti so podelili nagrade Leona Štuklja za najvidnejše športne uspehe študentov UM, listino za izjemen prispevek k razvoju obštudijskih dejavnosti na UM, listino za pomembne kulturne dosežke študentov UM in listino Naj prostovoljec študent UM. Podelili so tudi častna naslova zaslužna profesorica in zaslužni profesor, ki se podeljujeta za izredne uspehe in dosežke pri znanstvenoraziskovalnem, izobraževalnem in mentorskem delu ter za razvoju in delovanju fakultete. Na predlog Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru je zaslužna profesorica tako postala prof. dr. Jana Goriup, na predlog Pravne fakultete pa je naslov zaslužni profesor prejel prof. dr. Ludvik Toplak.

Podelitev naslovov častni doktor

Podelili so tudi najvišje priznanje, častni doktor, za izjemne in vrhunske dosežke, zasluge za razvoj in delovanje Univerze v Mariboru ter večanje njenega ugleda, ki ga je na predlog Pravne fakultete Univerze v Mariboru prejel prof. dr. Wolfgang Jelinek z Univerze v Grazu, ki je s svojim izkušnjami in bogatim akademskim delom znatno pripomogel k mednarodni prepoznavnosti fakultete, svoje znanje pa je z veliko vnemo prenašal tudi na študente Pravne fakultete UM.

Razmišljanja rektorja Zdravka Kačiča ob dnevu univerze: “Spoštovane nagrajenke in nagrajenci, z veseljem in ponosom ste v imenu akademske skupnosti Univerze v Mariboru prejeli zaslužena priznanja za vaš dragoceni prispevek k ugledu UM. Naj vas navdihujejo na nadaljnji poti, vse nas pa vzpodbujajo k temu, da še naprej krepimo zavezanost humanizmu, svobodi, solidarnosti in enakosti kot osnovnim vrednotam, ki uokvirjajo in pogojujejo naše delo.”

V imenu nagrajencev se je zahvalil tudi zasl. prof. dr. Ludvik Toplak, ki je dejal: “Vsak od nas prejemnikov priznanj ima svojo zgodbo. Študenti v športu, obštudijskih dejavnostih ali v prostovoljstvu za pomoč pomoči potrebnim, ter za pomembne kulturne dosežke. Posebej sem vesel, da je UM prepoznala prispevek velikih mednarodno uveljavljenih znanstvenikov in učiteljev kot je prof. dr. h. c. Wolfgang Jelinek ter zaslužna profesorica dr. Jana Goriup, ki so s svojim pedagoškim delom in znanstvenimi dosežki prispevali k ugledu UM v domovini in v svetu. Vsi mi smo ponosni na razvoj UM, na vaše delo, na delo vaši predhodnikov, na delo študentov, učiteljev in raziskovalcev, vse za gmotno in kulturno blagostanje Maribora in Slovenije.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.