01:12, ned, 7. Jul

Ob Dravinji odstranjujejo invazivne tujerodne rastline





Direkcija za vode že tretje leto testira različne metode odstranjevanja invazivnih tujerodnih vrst rastlin na Dravinji. Akcija poteka v sklopu projekta Life-IP natura.si, invazivke pa odstranjujejo z vidika ciljev zmanjševanja poplavne ogroženosti, doseganja dobrega stanja voda in doseganja ugodnega stanja habitatov.

Kot so sporočili iz direkcije, prednostno odstranjujejo japonski dresnik, ki se intenzivno pojavlja na vodnih in priobalnih zemljiščih Dravinje.

V letošnjem letu je predvidenih 16 košenj

Leta 2021 so vzpostavili štiri metode odstranjevanja, in sicer omejevanje dresnika z vrbovimi popleti, omejevanje s prekrivanjem s filcem, intenzivno izčrpavanje s košnjo ter prekrivanje s kovinsko mrežo.

V letošnjem letu je predvidenih 16 košenj. Prav tako nameravajo nadgraditi metodo, v okviru katere bodo na dveh lokacijah zasadili avtohtono obrežno vegetacijo nižinskih vodotokov.

“Nova vegetacija bo še naprej omogočala izvedbo košnje, pri čemer pa se smatra, da bo obrežna zarast z odvzemom prostora dresniku le-tega dodatno omejila in posledično zmanjšala njegovo prisotnost,” so zapisali na direkciji za vode.

Projekt Life-IP natura.si, ki poteka pod vodstvom ministrstva za naravne vire in prostor s 14 partnerji, je med drugim namenjen pridobitvi znanj in informacij o učinkovitosti različnih metod odstranjevanja invazivnih tujerodnih vrst rastlin na vodnih in priobalnih zemljiščih.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.