03:19, tor, 3. Sep

Ob mesecu ozaveščanja o otroškem raku septembra številne aktivnosti





September je mesec ozaveščanja o otroškem raku, ki ga zaznamuje simbol zlate pentlje. Za rakom letno zboli okoli 80 otrok, petina boj izgubi. Najpogostejša oblika pri otrocih je levkemija, sporoča Društvo Junaki 3. nadstropja, ki bo z namenom ozaveščanja pripravilo več aktivnosti. S plakatno akcijo se tem pridružuje tudi Inštitut Zlata pentljica.

Levkemija po navedbah Društva Junaki 3. nadstropja predstavlja 30 odstotkov vseh rakov pri otrocih.

V sklopu obeleževanja meseca ozaveščanja o rakavih obolenjih pri otrocih po Sloveniji poteka več različnih akcij. Številne pripravljajo v Društvu Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše otrok, ki so imeli ali imajo sami izkušnjo z bivanjem v 3. nadstropju pediatrične klinike. Svoj prosti čas namenijo pomoči ostalim otrokom in njihovim družinam, ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku.

Tako je med drugim 1. septembra že potekal Emin pohod, organiziran v namen spomina na deklico Emo, ki je za boleznijo umrla na prvi šolski dan. Dolžina poti od Škofje Loke do Pediatrične klinike Ljubljana je bila okoli 36 kilometrov.

Za družine z otroki, ki so zboleli za otroškim rakom, pa bo med 14. in 15. septembrom organizirano druženje na Dolenjskem, v parku Cukarca v Stični. Pričakujejo približno 50 družin. Udeleženci se bodo lahko spustili po reki Krki, igrali golf, jahali ali se vozili s kočijo, se naučili taborniških veščin in se igrali otroške igre.

Člani Inštituta Zlata pentljica pa so pripravili posebno plakatno akcijo. V 80 mestih po Sloveniji namreč visijo plakati s portretno fotografijo Tinke, študentke, ki se že drugič bori z možganskim tumorjem, zaradi katerega je oslepela. Zaradi kemoterapije je izgubila lase in ima pol obraza porisanega s cvetličnim vzorcem sončnic, na drugi polovici obraza pa je narisan simbol zlate pentljice.

Tinkin portret je fotografiral in oblikoval študent zdravstvene fakultete Jan. Za študij protetike se je odločil, da bo lahko pomagal takšnim, kot je sam. Nosi namreč podkolensko protezo, ki je posledica rakavega obolenja. Vizažistka Korina, ki je prav tako prebolela raka, je poskrbela za poslikavo Tinkinega obraza.

Plakati so opremljeni sloganom Nisem nevidna. Z akcijo želijo doseči, da “bodo mladi z rakom sprejeti in vključeni enako kot njihovi vrstniki, da se bo iskalo načine in pristope, da bodo kljub svojim omejitvam enakovredno vključeni v svoje okolje in da bomo kot družba poskrbeli, da bodo lahko uspešni v življenju”, so sporočili organizatorji projekta.

Društvo Junaki 3. nadstropja bolnikom pomaga tudi prek dobrodelnih akcij. Sredstva, ki jih zbirajo prek spletne strani društva ali prek sporočila SMS s ključno besedo JUNAKI5 na 1919, bodo namenili za nakup desetih infuzijskih črpalk z organizatorji, prek katerih otroci prejemajo zdravila, parenteralno hrano in kri.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.