09:59, pet, 19. Apr

Ob nemiru v razredu strokovnjaki priporočajo gibalne odmore





Zbranost otrok je časovno omejena in po določenem času začne upadati. Takrat lahko otroci v razredu postanejo nemirni. Ena od rešitev za povrnitev zbranosti otrok so gibalni odmori, v času katerih se pouk za nekaj minut prekine, učitelji pa z otroki takrat izvajajo gibalne vaje, ki povrnejo zbranost, pojasnjuje Gregor Starc s fakultete za šport.

Osnovnošolci so glede na ugotovitev raziskav zmožni zbrano spremljati učno snov toliko minut, kolikor so stari, pravi vodja nacionalnega sistema športnega kartona in izredni profesor na ljubljanski fakulteti za šport Gregor Starc. Sedemletnik lahko torej snov zbrano spremlja sedem minut, nato začne njegova zbranost upadati.

Pozornost otroka je možno povrniti na različne načine. Ena izmed rešitev so gibalni odmori znotraj šolskih ur, v okviru katerih razred za nekaj minut prekine pouk in se v tem času razgiba.

Starc uporabo gibalnega odmora učiteljem svetuje takrat, ko začutijo, da otroci postajajo nemirni. “Veliko bolj konstruktivno je, da učitelj prekine pouk z gibalnim odmorom, kot da se prereka z otroki in jih miri,” je pojasnil. Taki odmori pripomorejo tudi k izboljšanju odnosov med učitelji in učenci na dolgi rok in posledično k bolj uspešnemu delu.

Glede na ugotovitve raziskav se po gibalnem odmoru vedenje otrok izboljša, otroci pa se umirijo. Gibanje dobro vpliva tudi na možgane.

“Možgane si lahko predstavljamo kot skodelico, ki jo lahko polnimo s snovjo. Kot pride do vrha, otrok ne more več, snov pa se razliva čez robove. Če takrat naredimo gibalni odmor, se bo skodelica povečala in bomo lahko spet dolili nekaj znanja,” je ponazoril. Med gibalnim odmorom se otrokova učinkovitost zaznave namreč poveča, hkrati pa tudi pripravljenost za delo.

Učitelje k izvajanju gibalnih odmorov šolski sistem za zdaj še ne spodbuja. Si pa učitelji med seboj izmenjuje primere dobrih praks, zato take odmore na nekaterih šolah po njegovih besedah že izvajajo.

Posebnih pravil glede izbire gibalnih vaj med gibalnimi odmori ni. So pa zaradi prostorskih omejitev učilnic priporočljive vaje, ki jih je mogoče izvesti stoje, ob mizah in stolih.

vir:sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.