12:56, sob, 20. Apr

Ob obletnici mariborskega Sončka premiera dokumentarnega filma





Ob 40. obletnici mariborskega društva Sonček bodo danes v Mariboxu premierno prikazali dokumentarni film Nič kaj drugačni od ostalih. Ta pripoveduje o potovanju gledališke skupine Sonček v Beograd, kjer je odigrala še zadnjo ponovitev predstave Razstava src, ki je nastala leta 2012 pod okriljem Društva za cerebralno paralizo Sonček.

Predstava Razstava src je na povabilo Zveze za cerebralno paralizo Srbije in Beograda leta 2017 gostovala v gledališču Kulturnega centra Vuk Karadžić v Beogradu.

Kamera je pospremila uporabnike in zaposlene v varstveno delovnem centru Zveze Sonček Pobrežje ter člane Društva Sonček Maribor na poti v Beograd, kjer so še zadnjič odigrali omenjeno predstavo. Pod režijo in scenarij se podpisujeta Svetlana Dramlić in Rok Vilčnik.

“Predstava je zagotovo nekaj posebnega, saj so igralci na odrske deske prenesli svoje veselje, nepopustljivo voljo in odločenost ter brezmejno srčno čistost. Njihova življenja so omejena z raznimi, skorajda nepremagljivimi ovirami, ki pa jih s pomočjo svojih spremljevalcev pogumno premagujejo. To je zgodba o njihovem trudu in požrtvovalnosti. Je nežni road movie o raznolikih vesoljcih, ki pa niso nič kaj drugačni,” pojasnjujejo v društvu Sonček.

Predstava Razstava src je nastala pod okriljem Sončka kot projekt Evropske prestolnice kulture (EPK) v Mariboru. Doživela je 37 ponovitev, ogledalo si jo je več kot 6000 gledalcev. Uvrstila se je tudi v finale regionalnega Linhartovega tekmovanja amaterskih gledališč leta 2013, kjer sta producentka predstave Lidija Šestak Zorič in mentorica igralske zasedbe Zlatka Ornik prejeli posebno priznanje selektorice.

Gledališko predstavo so na gostovanjih na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini ter v Srbiji odigrali v hrvaškem in srbskem jeziku.

Sonček je društvo otrok, mladostnikov in odraslih s cerebralno paralizo in sorodnimi invalidnostmi, njihovih staršev, svojcev, prijateljev in simpatizerjev. Njegovi cilji so pomagati otrokom, mladostnikom in odraslim s cerebralno paralizo in sorodnimi invalidnostmi pri njihovem vključevanju v socialno okolje.

Društvo deluje od leta 1982. Vključeno je v Zvezo Sonček, ki poleg mariborskega povezuje še 16 regijskih društev za cerebralno paralizo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.