19:03, čet, 18. Apr

Ob odprtju konference izpostavili pomen povezovanja kreativnega sektorja in gospodarstva





Kreativnost in inovativnost sta neločljivo povezana, ob pandemiji covida-19 pa se je njun pomen še okrepil, sta ob odprtju virtualnega Dneva inovativnosti s konferenco Simptomi kreativnosti poudarila generalna direktorica GZS Sonja Šmuc in državni sekretar na zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan. Priložnosti vidita tudi pri promociji Slovenije.

Kot je ob odprtju današnjega dogodka dejal Raščan, se o pomenu kreativnosti in inovativnosti ter njunega povezovanja govori že desetletja, a strateški pomen tega na globalni ravni verjetno še nikoli ni bil tako velik kot letos. “Pandemija je dodatno osvetlila osrednjo vlogo kreativnosti in inovacij v globalnem razvoju – tako z gospodarskega kot družbenega vidika ter tako na nacionalni kot mednarodni ravni,” je poudaril.

Del širših prizadevanj, da kreativnost postane del glavnih stebrov slovenske zunanje politike

Kako dobro in hitro bomo izšli iz koronavirusne krize, bo po njegovih besedah odvisno predvsem od naše kreativnosti in inovativnosti. Tudi v tem kontekstu je združitev Dneva inovativnosti in Kreativnega foruma dobrodošla, saj bo med drugim razširila doseg dogodkov.

Raščan je poudaril, da ne gre le za enkraten dogodek, temveč del širših prizadevanj, da kreativnost in inovativnost postaneta del glavnih stebrov slovenske zunanje politike. Kreativnost bo namreč tudi pomembna medresorska vsebina, ki jo bo Slovenija prihodnje leto med predsedovanjem Svetu EU umeščala na evropsko agendo.

Kreativni sektor je med najbolj prizadetimi zaradi koronavirusne krize in tudi eden tistih, ki se bo moral najbolj potruditi, da iz nje izide. Medsektorsko sodelovanje je zato pomembno tudi iz tega vidika, je še poudaril.

Sodelovanje je v teh časih morda pomembnejše kot kadar koli prej

Tudi generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Šmučeva je zadovoljna, da so pri Dnevu inovativnosti in Kreativnem forumu združili moči, s čimer bo glas o slovenskih inovacijah segel še širše. Sodelovanje je v teh časih morda pomembnejše kot kadar koli prej, kreativnost pa je ključni del vsakega inovacijskega postopka, je poudarila.

“V postopek vstopi že na samem začetku in je ključna vse do njegovega zaključka,” je dejala. Ob tem je izpostavila pomen fleksibilnosti in razmišljanja zunaj ustaljenih smernic pri vseh postopkih v gospodarstvu in družbi, saj bo to po njenih besedah v prihodnje le še pridobilo pomen.

Uvod v dogodek je dopolnila vodja področja oblikovanja v družbi McKinsey & Company Kristi Hodak, ki je govorila o pomenu oblikovanja za uspeh vsakega podjetja. Ne glede na področje delovanja lahko podjetje z vlaganjem v oblikovno podobo močno poveča svoje prihodke, je poudarila.

Številne okrogle mize s skupno več kot 30 govorci

Dan inovativnosti organizira GZS ob podpori ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javne agencije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije Spirit Slovenija. Konferenca Simptomi kreativnosti poteka v organizaciji GZS, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za zunanje zadeve, Kreativnega foruma.si, Centra za kreativnost, Poligona in številnih mednarodnih partnerjev, tehnično organizacijo spletne konference pa jim nudi ekipa BK TV.

Dogodka sta združena v celodnevno mednarodno spletno konferenco z več kot 800 udeleženci iz več kot 50 držav. Do večera, ko se bo konferenca sklenila s podelitvijo priznanj GZS za najboljše inovacije na državni ravni, se bodo zvrstile številne okrogle mize s skupno več kot 30 govorci.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.