00:47, sob, 20. Apr

Ob svetovnem dnevu civilne zaščite poudarjen njen pomen tudi med epidemijo





Na današnji svetovni dan civilne zaščite se izpostavlja pomen civilne zaščite, ki ima zelo veliko vlogo tudi med epidemijo covida-19. V Sloveniji bodo danes podelili priznanja in nagrade na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za leto 2020.

Pripadniki civilne zaščite. Vir: Facebook Uprava RS za zaščito in reševanje

Podelitve se bo udeležil tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, ki bo nato obiskal še Državni logistični center Roje in se tam seznanil z delom službe za logistiko in projektom RescEU. V okviru tega projekta je Slovenija ena držav članic EU, ki hranijo skupne rezervne zaloge medicinske opreme, v primeru izrednih zdravstvenih razmer razdeljene po Evropi. Ob tej priložnosti si bo predsednik ogledal tudi opremo novoustanovljene enote za mednarodno posredovanje v primeru poplav, ki deluje v okviru odzivnih sil civilne zaščite EU.

Civilna zaščita že vse leto podpira zdravstveni sistem

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan pa bo danes na virtualni novinarski konferenci predstavil dejavnosti sil za zaščito, reševanje in pomoč v lanskem letu. Kot je pred dnevom civilne zaščite povedal v pogovoru za STA, čas aktualne epidemije covida-19 za slovensko civilno zaščito pomeni tudi pridobivanje novih izkušenj. Po njegovih besedah praktično že leto dni podpirajo predvsem zdravstveni sistem, to pa bodo opravljali, vse dokler bo treba. Sicer pa stroka na področju zaščite in reševanja vse novosti spremlja že leta in ravno v času, ko se je pojavila epidemija, so se ukvarjali s spremembo organizacijske uredbe. Prepričan je, da bodo s tem nadaljevali kmalu ter še letos dobili nov akt, ki bo osnova za organiziranje sil na vseh ravneh.

V civilno zaščito vključenih 33.000 ljudi

V Sloveniji je v civilno zaščito operativno vključenih približno 33.000 ljudi. Njene enote in službe se praviloma organizirajo, kadar zaščite, reševanja in pomoči ni mogoče zagotoviti s poklicnimi ali prostovoljnimi reševalnimi službami. Sodelovanje v njej je organizirano po načelu državljanske dolžnosti, je Uprava RS za zaščito in reševanje objavila na svoji spletni strani. Enote, ki delujejo v okviru civilne zaščite, so enote za prvo pomoč in za prvo veterinarsko pomoč, tehnične reševalne enote, enote za radiološko, kemijsko in biološko zaščito, za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in za uporabo zaklonišč ter službe za proženje snežnih plazov in za podporo. V sistemu so tudi štabi civilne zaščite ter informacijski in logistični centri. Vodenje civilne zaščite in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč je organizirano kot enoten sistem, ki omogoča enotno upravljanje in vodenje ter uporabo skupne telekomunikacijske, informacijske in druge infrastrukture, katere skrbnik je uprava za zaščito in reševanje. Vodenje izvajajo poveljniki civilne zaščite, njeni poverjeniki in poveljniki oziroma vodje enot in služb.

Slovenija obeležuje dan civilne zaščite od leta 1992

Mednarodna organizacija civilne zaščite je resolucijo o 1. marcu, svetovnem dnevu civilne zaščite, sprejela decembra 1990. Temu je leta 1992 sledila tudi slovenska vlada, ki je 1. marec določila za dan civilne zaščite v Sloveniji. Namen svetovnega dne je krepitev zavesti javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o vlogi civilne zaščite pri varstvu pred njimi. Prav tako svetovni dan poudarja pomen mednarodnega sodelovanja za zaščito človeka in njegovega okolja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.