14:26, pet, 19. Apr

Ob svetovnem dnevu dojenja srečanje doječih mater in nosečnic





Ob današnjem svetovnem dnevu dojenja bodo tudi letos v Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje v Večgeneracijskem centru Socio v Celju ob 17. uri pripravili srečanje nosečnic in doječih mater.

FOTO: Pixabay

Mladim staršem bodo na voljo strokovne informacije o dojenju, svoje izkušnje pa bodo delile tudi druge matere, so sporočili z društva. Na srečanju bodo predstavili tudi poseben projekt pomoči pri dojenju, ki bo zaživel oktobra.

V Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje so zapisali, da si “na najvišji strokovni ravni prizadevajo učinkovito podpirati dojenje”. Njegovi člani so med drugim pediatri, medicinske sestre, babice, patronažne medicinske sestre, svetovalke za dojenje, ginekologi, zobozdravniki in drugi, ki so mladim mamicam brezplačno na voljo za svetovanje. Društvo je vključeno tudi v evropsko in svetovno zvezo za dojenje.

V nekaterih državah svetovni teden dojenja po pojasnilu društva pripravljajo v prvem tednu avgusta, v Evropi pa prvi teden v oktobru. Pri svetovnem dnevu in tednu dojenja gre za del aktivnosti svetovne zveze za podporo dojenju WABA (World Aliance for Breastfeeding Action), s katerim želijo družbo ozavestiti o pomenu dojenja. Letos je poudarek na ohranjanju planeta, zato se vodilna misel svetovnega dneva dojenja glasi Podprimo dojenje za zdravje planeta.

V društvu so ob svetovnem dnevu dojenja še poudarili, da je dojenje ključnega pomena tudi za doseganje ciljev trajnostnega razvoja do leta 2030. Letos si med drugim prizadevajo za izboljšanje zdravja otrok in mater, zagotovitev zdravega in enakega začetka življenja vsem otrokom in za preprečevanje podhranjenosti otrok povsod po svetu.

Cilji so povezani tudi s številnimi prednostmi dojenja, kot je optimalen način prehrane za otroka. V društvu so še poudarili, da dojenje tudi ne obremenjuje družinskega proračuna in omogoča enak začetek življenja vsem. Povezano pa je tudi z boljšim zdravjem mater in ima pozitivne učinke z vidika ekologije.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.