11:21, pon, 9. Sep

Ob svetovnem dnevu opozorila o tveganju otrokove izpostavljenosti alkoholu pred rojstvom





Mednarodni dan fetalnega alkoholnega sindroma, ki ga obeležujemo danes, ozavešča o tveganju za zdravje, ki ga predstavlja otrokova izpostavljenost alkoholu pred rojstvom. V Sloveniji Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) že desetletje tako spodbuja bodoče matere k nosečnosti brez alkohola.

Alkohol, ki vpliva tudi na sposobnost zanositve pri obeh partnerjih, moti razvoj in rast otroka med nosečnostjo, uživanje alkohola med nosečnostjo pa je hkrati najpogostejši vzrok za motnje v duševnem razvoju otrok, so na srečanju, ki so ga v četrtek pred mednarodnim dnevom fetalnega alkoholnega sindroma organizirali na NIJZ, poudarili strokovnjaki.

Po njihovih navedbah, taka izpostavljenost vsako leto prizadene od enega do pet odstotkov živorojenih otrok. Kot je povedala Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ, alkohol iz krvnega obtoka nosečnice prosto prehaja skozi posteljico v otrokovo kri, pri otroku pa alkohol doseže najmanj tako visoko, lahko celo višjo, koncentracijo kot pri nosečnici. Koncentracija alkohola pri otroku ostane na tej ravni dlje časa, saj je njegova sposobnost razgradnje alkohola manjša, je povedala.

Izpostavljenost alkoholu med nosečnostjo poveča tudi tveganje za splav

Alkohol lahko po njenih besedah vpliva na razvoj različnih organov in tkiv otroka, odvisno od časa izpostavljenosti med nosečnostjo. To lahko vodi do različnih prirojenih napak in razvojnih nepravilnosti. Najbolj ranljivi pa so otrokovi možgani, ki se razvijajo skozi celo nosečnost.

Izpostavljenost alkoholu med nosečnostjo poveča tudi tveganje za splav, mrtvorojenost, prezgodnje rojstvo, nizko porodno težo, nenadno smrt dojenčka, je pa tudi edini vzrok za spekter fetalnih alkoholnih motenj.

Kot NIJZ navaja na svoji spletni strani, so med najpomembnejšimi dejavniki pri opuščanju pitja alkohola v času nosečnosti informiranost, odnos družbe in usklajena mnenja stroke. Poleg poznavanja informacij o tem, da pitje alkohola lahko trajno škodi še nerojenemu otroku, je za opuščanje pitja alkohola v času nosečnosti zelo pomemben odnos drugih.

“Verjetnost, da bo nosečnica opustila pitje alkohola, je večja, če okolica od nje ne pričakuje, da bo pila alkohol, če je v to ne sili, če njen partner ne pije ali zmanjša pitje alkohola in tudi njo spodbuja k nepitju alkohola ter če podobno storijo njeni bližnji, sodelavci, prijatelji,” so izpostavili izjavo Maje Roškar z NIJZ.

Letos sicer mineva deset let od prve obeležitve mednarodnega dneva fetalnega alkoholnega sindroma v Sloveniji.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.