21:39, čet, 28. Mar

Občani sooblikujejo razvojno strategijo Šentilja





Župan občine Šentilj, Štefan Žvab, je občane in občanke ter predstavnike institucij s področja turizma in kmetijstva, povabil na srečanje, kjer so lahko predstavili svoja stališča, ideje in potrebe na področju podjetništva. Tako bodo sooblikovali strateški razvojni načrt za ustvarjanje in ohranjanje delovnih mest v občini.
Danes so se v kulturno-prosvetnem domu Šentilj zbrali občani in občanke ter strokovnjaki, ki se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, obrtmi, iniciativami, aktivnostmi na področju problematike okolja. Predstavniki lokalne oblasti so jih povabili, naj se pridružijo pri tvornem procesu, ki se začenja pri občanih, njihovih idejah in opažanjih.

sentilj 1

Župan, Štefan Žvab, je na današnjem srečanju uvodoma izpostavil: “Nastaja strateški razvojni načrt do leta 2020. Tega doslej še ni bilo. Delali bomo na principu trajnostnega razvoja. […] Želimo si, da bi strateško razvojni načrt ne nastal od mene, od župana, ampak od vas, od občanov, vaših idej, potreb, ponudb.” Še pred današnjim srečanjem so predloge občanov zbirali na občini. Prejeli so jih okoli 120, kar je Žvab ocenil kot velik uspeh, glede na to, da so se tovrstnega pristopa lotili prvič. Pred občani, zbranimi v dvorani, pa so spregovorili tudi predstavniki nekaterih institucij.
Podjetnica Tanja Lešnik Štuhec je denimo poudarila, da v Casinoju Mond odlično nagovarjajo svoje obiskovalce, “imamo pa še kar nekaj lokalnih zgodb, npr. keltska pot. Manjka nam povezanost, nek koordinator, ki bi številne male ponudnike združil v celovito, doživljajsko zgodbo.” Ker so ideje prvi korak, naslednji pa financiranje realizacije, so kot enega izmed poznavalcev evropske perspektive na srečanje povabili tudi Borisa Keuca iz Mariborske razvojne agencije. Uvodoma je poudaril, da bo večina sredstev nove finančne perspektive (po osnovnem programu Evropa 2020) – za razliko od prej – povratnih. “Gradnje športne infrastrukture s financiranjem iz EU ne bo, kajti v Bruslju so ugotovili, da smo preveč denarja “zakopali v zemljo” ali “dali v zidake” in potem ni bilo pravega, želenega rezultata. EU zdaj pravi, da bodo denar dobili izbrani projekti, ki bodo usmerjeni v “money making”.”

sentilj

Prva prednostna os financiranja bo področje znanstvenega raziskovanja, druga t.i. IKT tehnologije – širitev širokopasovnega interneta (za vzhodno kohezijsko regijo so predvideli slabih 40 mil. evrov) in tretja je spodbujanje podjetništva (za vzh. koh. reg. so predvideli okoli 361 mil. evrov).
Več podrobnosti o nocojšnjem srečanju v oddaji Občinski informator na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.