14:04, pet, 19. Apr

Občine in vlada po današnjem sestanku precej blizu dogovoru





Združenja občin in vlade so se uskladili, da naj bi v prvih mesecih letos višina povprečnine ostala 525 evrov, nato pa bo znižana za toliko, za kolikor bodo uspeli s sistemskimi spremembami znižati stroške občin. Podrobnosti dogovora naj bi dorekli v sredo na sestanku s finančnim ministrstvom. Danes se je pogovora udeležil tudi premier Miro Cerar.

slika je simbolicna
slika je simbolicna

Na obeh straneh so današnje pogovore ocenili kot konstruktivne. Ali bodo občine pristopile k podpisu dogovora, bo tako jasno v sredo. Dogovor pa bi bil lahko podpisan po četrtkovi seji vlade. Z njim naj bi se pri občinah privarčevalo približno polovico tistega, kar je sprva načrtovala vlada.

Še vedno sicer ni povsem dorečeno, po kakšnem ključu bodo razdelili sredstva za sofinanciranje investicij, ki bodo občinam v tem letu pripadla iz državne blagajne.

Kot kaže, pa naj bi vsaka od strani nekoliko popustila pri njihovi višini. Vladna stran je namreč sprva za letos predlagala ukinitev teh sredstev, občine pa so jih želele ohraniti v višini dveh odstotkov skupne primerne porabe. Zdaj je vladna stran predlagala, da bi bil ta delež določen pri odstotku, kar po besedah državne sekretarke Mateje Vraničar pomeni približno deset milijonov evrov.

Po njenih besedah je dogovorjeno, da bodo za sofinanciranje zakonskih nalog občin iz državnega proračuna v letošnjem letu zagotovili 41 milijonov evrov. Dana pa je bila tudi “čvrsta zaveza vlade”, da bodo v prvi polovici leta sprejeli dodatne sistemske ukrepe, ki bodo znižali stroške občin.

Vlada je že pretekli teden določila 20 področij, ki jih bodo v ta namen preučili. Kot je pojasnila Vraničarjeva, pa je ocena, da bi ti sistemski ukrepi morali prinesti najmanj med 20 in 25 milijonov evrov.

Poleg tega bodo, je dodala, občinam omogočili, da morebitni primanjkljaj potrebnih sredstev za sofinanciranje investicij pridobijo iz drugih virov oziroma z možnostjo dodatnega zadolževanja “v nekem omejenem obsegu, ki bi še omogočil dosego cilja stabilnih javnih financ v celoti, tako države kot lokalnih skupnosti”.

Glede sredinega sestanka je Vraničarjeva pojasnila, da morajo še pripraviti izračune, ker se bo povprečnina prilagajala glede na ocenjene možnosti zniževanja stroškov občin. V prvi polovici bo nekoliko višja, v drugi nižja, izhodišče pa je 525 evrov, kar je višina povprečnine, kot je za letos trenutno določena v zakonu o izvrševanju proračuna.

Iz Skupnosti občin Slovenije so sporočili, da naj bi predloge izračunov in predloge sistemskih sprememb, vezane na te zneske, združenja občin prejela še danes.

Predsednik Združenja mestnih občin Slovenije Bojan Kontič je pri tem opozoril, da pogovori še niso dokončno zaključeni. “Podrobnosti so vedno tiste, ki potem doprinesejo k temu, ali se sporazum podpiše ali ne, smo pa na poti, da bi dogovor med vlado in združenji občin podpisali,” je dejal.

Kot je povzel, so prišli do točke, ko bi za finančno izravnavo zagotovili 41 milijonov evrov, medtem ko je bilo dosedanje stališče finančnega ministrstva, da finančne izravnave ne bo. Prav tako je sedaj predvidenih nekaj sredstev za sofinanciranje investicij.

Ta predlog bodo še preverili z drugimi mestnimi občinami. Njihovo izhodišče je bilo namreč povprečnina v višini 536 evrov, saj jim že ob tej višini povprečnine za izvajanje zakonsko določenih nalog zmanjka približno 10 do 13 odstotkov.

Da so v tej situaciji zadovoljni s tem, kar so se danes dogovorili, je potrdil tudi Leo Kremžar iz Skupnosti občin Slovenije. Poudaril je, da je vlada dala resno zavezo, da bo poskrbela za sistemske spremembe za znižanje stroškov delovanja občin. Če tega ne bo, pa pričakujejo, da bo ta sredstva poiskala drugje.

Vraničarjeva pa je zagotovila tudi, da vse, kar so se danes dogovorili, zagotavlja, da se lahko proračunski primanjkljaj ohrani pod tremi odstotki BDP.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.