06:51, sob, 20. Apr

Občinski svet Občine Ruše županji prepovedal nadaljnje postopke in črpanje sredstev v zvezi z novo traso Ruške obvoznice





Krajani Ruš so na nogah. Kot so dejali, so izvedeli, da občinska Uprava Občine Ruše pripravlja vse potrebne dokumente za premik obstoječe trase zahodnega dela obvoznice na drugo lokacijo. Želijo si odgovor, zakaj občina po tiho dela na umeščanju nove trase. Občinski svet Občine Ruše pa je županji Urški Repolusk prepovedal vse nadaljnje postopke in črpanje sredstev v zvezi z novo traso Ruške obvoznice.

Na današnji 20. redni seji Občinskega sveta Občine Ruše je županja Urška Repolusk predstavila spremembe, do katerih je prišlo med prvim in drugim branjem proračuna za letošnje leto. Predstavila je tudi nekaj amandmajev, ki so bili vloženi. Po predstavitvi pa je prišlo do predloga 15 svetnikov, da dodajo še en amandma, vezan na novo traso Ruške obvoznice.

Amandma, ki so ga predlagali se je glasil: “Občinski svet Občine Ruše prepoveduje vse nadaljnje postopke in črpanje sredstev iz postavke 421 (izdelava prostorskih aktov/ področje prostorskega planiranja), v zvezi z novo traso Ruške obvoznice. Aktivnosti se lahko nadaljujejo le na podlagi posebnega soglasja OSOR. Županja mora na naslednjo sejo OSOR uvrstiti točko dnevnega reda, o aktivnostih in finančnih posledicah za proračun od 1. januarja 2019 dalje, v zvezi z načrtovanjem vseh tras Ruške obvoznice.” Podpisala ga je večina, kar 15 članov OSOR.

Županja Ruš Urška Repolusk je pred glasovanjem, vezanem na prej omenjen amandma dejala: “Postopki se lahko sprejmejo od 17.2 naprej, postavka je v enem delu že porabljena, ker so določene pogodbe in računi sklenjeni. Dala ga bom na glasovanje kot enega izmed sklepov. Vedeti morate, da se z načrtovanjem ukvarja stroka, ki predlaga umestitev in sam postopek sprejemanja OPPNja. Ne bom delala proti občanom,” je dejala.

In ravno na tem mestu je prišlo do nestrinjanja pri tem, ko je županja na glasovanje želela dati predlog s spremenjenim datumom, in sicer od 17. februarja naprej. Darko Knez – ZA, je na tem mestu dodal, da takšnega sklepa niso predlagali, saj je bil v predlogu zapisan datum 1. januar 2019. Nato so glasovali brez datuma in predlog je podprlo 15 svetnikov. V drugem branju so danes proračun naposled le sprejeli.

Zahodni del obvoznice je bil v prostorske načrte vrisan več kot 30 let, krajani na nogah

V uredništvu smo sicer prejeli tudi izjavo zaskrbljenih krajanov Smolnika in Ruš glede premika poteka trase zahodnega dela obvoznice Ruše. Zapisali so, da so iz zapisa županje Občine Ruše Urške Repolusk na Facebooku izvedeli, da občinska uprava pripravlja vse potrebne dokumente za premik obstoječe trase zahodnega dela obvoznice na drugo lokacijo.

V nadaljevanju so zapisali: “Parcele za to traso so rezervirane v “radodarni širini”, kot je takrat to velela Direkcija za ceste RS. Predvsem zaradi tega, da bi se kasneje zgradila cesta, ki bi bila po svojih gabaritih moderna in zgrajena po najnovejših gradbenih smernicah s pločniki, kolesarsko stezo, širokim cestiščem in tudi z zasaditvijo drevoreda proti naselju.”

Zaradi zapisa županje in zgroženosti krajanov Smolnika, da se obvoznica premika iz dobro začrtane trase na traso ob severnem delu železnice, se je hitro in spontano organizirala ad hoc civilna iniciativa. “Prizadeti krajani smo prosili, da se v najkrajšem času organizira seja Krajevnega odbora Smolnik, na kateri bi se Krajevni odbor seznanil s problematiko in posredoval ustrezna vprašanja Občini Ruše,” so zapisali v izjavi.

Od županje naj ne bi dobili odgovora

Tako so se v ponedeljek, 15. februarja, zbrali v prostorih krajevne skupnosti Smolnik, in navzoča je bila tudi županja Urška Repolusk. Jasno je, da krajanom ni vseeno, kam se bo umestila obvoznica. Županji so dejali, da bi želeli cesto, ki je zgrajena po stari, že umeščeni trasi. “Nikakor pa ne želijo napol funkcionalne ceste, ki je kot tujek stisnjena med hiše in železnico s polovičnim pločnikom, kot se trenutno projektira na novi trasi. Cesta se bo zgradila za več rodov in krajani Smolnika in Ruš želimo, da se s prostorom upravlja z občutkom, etiko in z karseda velikim čutom za estetiko.”

“Na več direktnih vprašanj zakaj občina Ruše potiho, že praktično ves županjin mandat, dela na umeščanju nove trase v prostorski plan, nismo dobili nikakršnega tehtnega odgovora. Edini konkretni odgovor ge. županje je bil, da je ob železnici že tako in tako degradirano območje.”

Vsled debate je Krajevni odbor Smolnika sprejel sklep, da se nemudoma preneha z aktivnostmi prestavitve trase in ga posredoval Občini Ruše. Krajevni odbor je sprejel tudi sklep, da se Gozdarska, zahodna Falska in Trpinova ulica (ki je še edina neasfaltirana ulica v Rušah) obravnavajo prednostno pri izgradnji kanalizacije in sanacije vodovoda, saj so bile te tri ulice dolga leta zapostavljene pri razvoju Ruš, še pojasnijo.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.