05:36, pet, 29. Mar

Obdaroval nas bo še dedek Mraz





Po sv. Miklavžu in božičku je v dneh po božiču do novega leta v ospredju še zadnji od decembrskih obdarovalcev – dedek Mraz. Otroci verjamejo, da jim darila prinese v noči z 31. decembra na 1. januar, že prej pa ga v nekaterih mestih lahko vidijo v sprevodih.

Dedka Mraza so uvedli po 2. svetovni vojni po sovjetskem vzoru, kot obdarovalec otrok pa naj bi nadomestil sv. Miklavža. Slikar Maksim Gaspari je po naročilu pripravil tri upodobitve dedka Mraza, ki so leta 1952 izšle kot razglednice v založbi Zveze prijateljev mladine Slovenije, navaja etnolog Janez Bogataj v svoji knjigi Slovenija praznuje.

slika je simbolicna
slika je simbolicna

Po Gasparijevi upodobitvi dedek Mraz nosi kožuh iz ovčje kožuhovine bele ali rjave barve, dlaka pa je na notranji strani. Na glavi nosi polhovko, ima brke in brado, obut je v črne škornje, v rokah pa ima torbo ali gorenjski cekar.

Na začetku uvajanja novega lika so celo razmišljali o drugačnem imenu, ki ne bi bil neposredni prevod sovjetskega deda Moroza, ampak bi se imenoval Sneženi mož ali tudi oča Triglav. Predlagan je bil celo ženski lik, babica Zima. V naslednjih letih se je pogosto pojavljala zveza dedek Mraz in babica Zima, navaja Bogataj.

Po njegovih navedbah so se veliki sprevodi dedka Mraza v Ljubljani začeli leta 1953. V njih so nastopala kostumirana pravljična bitja in živali, predloge za okrašene vozove pa so narisali nekateri umetniki, denimo Bine Rogelj in Božo Kos.

Dedek Mraz se je kot obdarovalec ohranil tudi po osamosvojitvi Slovenije, v mestih, med drugim v Ljubljani, pa tudi sprevodi dedka Mraza.

V Ljubljani bo letos sprevod od Brega preko Čevljarskega mosta, Mestnega trga, Prešernovega trga do Kongresnega trga vsak dan do 30. decembra.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.