09:26, pet, 19. Apr

Obdravske občine ostro proti spremembi energetskega zakona





Predstavniki obdravskih občin so se na pobudo župana Andreja Fištravca sestali na Mestni občini Maribor. Spremembam ostro nasprotujejo. Poudarili so, da ne pristajajo na poskuse, kjer bi se pod pretvezo spodbujanja investicij v elektro-gospodarstvo jemalo lokalnim skupnostim. Po njihovem so predstavniki stranke SMC predlagali spremembe, ki so v škodi občin, sestanka pa se niso udeležili.

župani, mom, sestanek

Predstavniki stranke SMC so se opravičili, sestanka pa seje udeležilo 8 od 13 predstavnikov podravskih občin. Soglasno so nasprotovali predlogu sprememb energetskega zakona, ki bi škodil občinam. “Soglasni smo, da v nobenem primeru ne pristajamo na to, da bi se nove investicije delale z denarjem, ki sodi k lokalnim skupnostim, ker na ta način bi se še dodatno zmanjševal denar, ki ga lokalne skupnosti dobivamo iz tega naslova,” je po sestanku povzel Fištravec. “Če bi bila to rešitev v neki prihodnosti, želimo stopiti v lastniško strukturo energetskih objektov,” je dodal.

Županja občine Dravograd je ocenila, da je sporen predlog sprememb treh dajatev, ki jih hidroelektrarne plačujejo državi in občinam. Pojasnila je, da se odškodnine za uzurpacijo okolja v zadnjih letih sploh več niso plačevale, koncesija za uporabo Drave pa se je v zadnjih petih letih skoraj prepolovila. Nižali so se tudi prilivi iz nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, po drugi strani pa so občine ob poplavah bolj ali prepuščene same sebi, je dodala. Župan mestne občine Ptuj Miran Senčar je ocenil, da so občine nedvomno upravičene do tega denarja, saj imajo hidroelektrarne ključen vpliv na njihovo okolje.

Sestanka se je udeležil tudi državni svetnik, sicer tudi župan občine Vuzenica Franjo Golob, ki je dejal, da bo v primeru, da bo DZ sporne spremembe kljub nasprotovanju občin sprejel, poskušal zadevo ustaviti z vetom v državnem svetu. “Centralizacija in uničevanje obdobja v naši državi sta zaskrbljujoča,” je pojasnil.

Državni zbor bo nadaljeval obravnavo energetskega zakona v torek. Poslanca državnega zbora Franc Trček in Uroš Prikl, ki sta se sestanka udeležila, sta zatrdila, da bosta glasovala proti predlaganim spremembam, saj ni nobene potrebe, da se zakon spreminja tako na hitro, ampak je dovolj časa, da se o njem opravi kakovostno razpravo, ki bo vključevala vse vpletene strani. “Takšen zakon je škodljiv za Maribor, Dravske elektrarne in širšo regijo,” je dejal Prikl.

Direktor DEM Andrej Tumpej je po drugi strani pojasnil, da bi vsi gospodarski subjekti morali imeti enake pogoje za delo. “Ravno na področju proizvodnje električne energije v hidroelektrarnah so v Sloveniji velike razlike. Namero zakonodajalca vidimo v smeri, da bi to uredili,” je pojasnil. DEM po njegovih besedah plačujejo eno najvišjih nadomestil za uporabo stavbnega zemljišča, za vodno povračilo naj bi se sredstva zvišala z nekaj več kot pol milijona evrov v letu 2004 na devet milijonov evrov v letu 2016. “To kot gospodarski subjekt težko prenesemo,” je zatrdil.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.