09:29, čet, 25. Apr

Obeta se predstavitev članov posvetovalne skupine za covid-19 in usmeritve obvladovanja širjenja koronavirusa





Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) bodo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje danes predstavili izzive spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni. Po informacijah STA bodo predstavili tudi člane posvetovalne skupine za covid-19, ki bo odslej delovala v okviru NIJZ, in usmeritve obvladovanje širjenja novega koronavirusa.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, v. d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen in predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel bodo aktualne in prihodnje izzive spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni javnosti predstavili po 10. uri.

Po neuradnih informacijah STA bodo javnosti med drugim predstavili člane nove posvetovalne skupine za covid-19, ki jo bo, kot je že znano, vodil Fafangel in bo po novem delovala v okviru NIJZ. Eržen je pred časom napovedal, da bo skupina sestavljena iz strokovnjakov z različnih področij.

Minister je ob nastopu funkcije napovedal, da bo junija predstavljen le del strategije

Konkretnih epidemičnih ukrepov po neuradnih informacijah STA danes sicer še ne bodo predstavili, pač pa bodo predstavili različne možne scenarije razvoja epidemije covida-19, na podlagi katerih bo nato posvetovalna skupina oblikovala predloge morebitnih epidemičnih ukrepov. Ob manjši obremenjenosti zdravstvenega sistema zaradi lažje oblike covida-19 po različici omikron sicer ni pričakovati t. i. semaforja ukrepov.

Bešič Loredan je ob nastopu funkcije napovedal, da bo junija predstavljen le del strategije, v celoti pa bo pripravljena do 15. septembra.

Število potrjenih okužb s koronavirusom v Sloveniji v zadnjih tednih narašča. Minuli teden so pri nas potrdili okoli 4170 primerov koronavirusnih okužb, približno 1370 več kot teden prej. Rahlo je v vzponu tudi število hospitaliziranih zaradi covida-19. Nekdanja vodja posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, infektologinja Mateja Logar je pred dvema tednoma za STA sicer ocenila, da se vsak dan okuži od tri do štirikrat več posameznikov, kot zaradi manjšega obsega testiranja kažejo uradni podatki. Zato predlagala povečanje dostopa do testiranja.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.