06:53, pet, 29. Mar

Objava plač specialcev in kriminalistov NPU po Lobnikarjevem mnenju ni sporna, a po oceni Žaberla ni pametna





Objava poimenskih informacij pripadnikov specialne enote in kriminalistov NPU po mnenju Branka Lobnikarja ni sporna, saj ne vidi razloga, da bi bili ti podatki tajni. Bi si pa želel, da so zneski obrazloženi. Strokovnjak za varnostna vprašanja Miroslav Žaberl pa meni, da objavljati poimenske informacije o nekaterih zaposlenih v policiji ni pametno.

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč ob začetku stavke Policijskega sindikata Slovenije v ponedeljek objavilo poimenske podatke o bruto plačah javnih uslužbencev ministrstva za notranje zadeve, policije in inšpektorata za notranje zadeve. Natančnejše delovno mesto pri večini sicer ni navedeno, vseeno pa so poznavalci med njimi prepoznali tudi policiste specialne enote in kriminaliste NPU.

Strokovnjak za varnost na fakulteti za varnostne vede Branko Lobnikar meni, da objava plač javnih uslužbencev na ministrstvu in policiji ni sporna, saj so njihove plače vključno z imeni in zneski po zakonu javne.

Izjema po njegovem mnenju niso niti poimenski podatki pripadnikov specialne enote in kriminalistov NPU. Ti bi lahko bili izjema le, če bi ministrstvo določilo, da gre za tajne podatke, česar pa ministrstvo očitno ni naredilo, je dodal za STA.

Zneski so lahko zavajajoči

Lobnikar za kaj takega tudi ne vidi razloga. “Za določitev, da je nek podatek tajen, mora obstajati vsebinska osnova v zakonu o tajnih podatkih. Vezano mora biti npr. na to, da je tajnost zaposlitve nekega sodelavca pomembna za izvedbo preiskovalnih nalog ali na kak drug razlog iz zakona o tajnih podatkih. Samo po sebi to, da je nekdo zaposlen na policiji in da zasluži toliko in toliko, ne more predstavljati osnovo, da gre za tajne podatke,” je navedel. Podobno meni za plače in imena specialcev: “Na koncu je specialec le policist, ki izvaja naloge, za katere je treba imeti posebna znanja”.

Se pa zdi Lobnikarju prav, da bi ministrstvo pri objavi posamezne zneske natančno razdelalo, saj so taki, kot so, zavajajoči. “Natančno bi moralo pisati, kaj vključuje bruto znesek. Tako bi si ljudje lažje ustvarili sliko, ali je plačilo primerno ali ne,” je pojasnil.

Iz objavljenega po Lobnikarjevih besedah namreč ni jasno, ali vključuje denimo tudi poračun, katere dodatke vključuje in ali je všteta tudi delovna doba. “Prepričan sem sicer, da so vštete vse stvari, ki jih je mogoče všteti, saj je minister verjetno javnosti želel predstaviti, kako dobro so plačani policisti,” je dodal. Nasploh meni, da je objava bolj kot želji po preglednosti namenjena obračunu z enim od sindikatov.

Objavljati poimenskih informacij o nekaterih zaposlenih v policiji po mnenju vseh ni pametno

Če torej objava plač vsaj zakonsko za Lobnikarja ni sporna, pa ima nekoliko drugačno mnenje Žaberl, ki je prepričan, da objavljati poimenske informacije o nekaterih zaposlenih v policiji ni pametno.

Objava podatkov glede uradnih oseb v specialni enoti in nekaterih kriminalistov, ki delajo najbolj zaupne stvari, je po njegovi oceni popolnoma skregana z varnostnimi protokoli in bi potencialno lahko privedla do nezaželenega varnostnega ogrožanja.

Sam objave sicer še ni videl. “Ampak če gre za takšne osebe, za katere celo zakonodajalec pravi, da se v določenem primeru lahko prikrije in celo zakrije njihova identiteta, kadar izvajajo določene varnostno občutljive policijske postopke, potem ni seveda nobenega razumnega razloga, da bi njihove podatke objavljali,” je dodal za STA.

Po mnenju Žaberla gotovo ni v redu, da se gre ministrstvo “take igre”, samo zato, da bi javnosti pokazalo, da Policijski sindikat Slovenije, ki je v ponedeljek začel stavko, nima prav.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.