04:21, sob, 6. Jul

Objavljen razpis za mesto kandidata za sodnika v Haagu, časa za prijavo je 30 dni





Ministrstvo za pravosodje je v petek v uradnem listu objavilo razpis za mesto kandidata za sodnika na Mednarodnem kazenskem sodišču (ICC) v Haagu, za mandat od leta 2024 dalje. Čas za prijavo je 30 dni po objavi v uradnem listu.

Za kandidata za sodnika mednarodnega sodišča lahko kandidira oseba, ki izpolnjuje pogoje za izvolitev na sodniško mesto vrhovne sodnice ali vrhovnega sodnika po določbah zakona, ki ureja sodniško službo, ali oseba, ki izpolnjuje pogoje za izvolitev za sodnico ali sodnika ustavnega sodišča.

Ob tem mora oseba izpolnjevati tudi pogoj aktivnega znanja vsaj enega od jezikov, ki se pri mednarodnem sodišču uporabljajo kot uradni jezik, to sta angleški ali francoski jezik.

Prijave sprejema ministrstvo za pravosodje

Kandidat mora biti strokovno uveljavljen na enem izmed naslednjih področij, in sicer kazensko materialno in procesno pravo ali mednarodno humanitarno pravo in pravo človekovih pravic.

Pisne prijave z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju zahtevanih pogojev sprejema ministrstvo za pravosodje. S prijavo se kandidat zavezuje, da bo v primeru izvolitve v nacionalnem postopku zagotovil možnost udeležbe na predstavitvah kandidature v letu 2023 tako doma kot v tujini.

Sodišče je začelo delovati 1. julija 2002

Minuli teden je minilo 20 let od ustanovitve ICC, prvega stalnega mednarodnega kazenskega sodišča univerzalnega značaja za pregon storilcev najhujših zločinov, kot so genocid in zločini proti človečnosti, ko jih države pogodbenice ne zmorejo ali nočejo sodno preganjati.

Sodišče je začelo delovati 1. julija 2002 z uveljavitvijo rimskega statuta, potem ko ga je ratificiralo 66 držav od 139 podpisnic. Statut je doslej ratificiralo 123 držav, ki s tem priznavajo jurisdikcijo sodišča. Med njimi je tudi Slovenija, ki je k statutu pristopila 22. novembra 2001.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.