03:00, sob, 20. Apr

Obnovitev planinske poti Smolnik – slap Šumik





Planinsko društvo Ruše je že dalj časa načrtovalo obnovo planinske poti Smolnik – slap Šumik – Bajgot, predvsem na najtežavnejšemu delu slap Šumik, z namenom, da se uredi pot za pohodnike varnejša, da se pohodnike usmeri, da varno stopajo po označeni poti in da ne skrenejo s poti, kajti planinska pot Ruše-Bajgot, je označena za zelo zahtevno pot.

Svoje je naredilo tudi neurje v lanskem letu, ko je odneslo vse mostove čez lobnico, to je bila še dodatna vzpodbuda, da je Planinsko društvo Ruše, prijavilo načrtovano obnovo tehnični komisiji za urejanje planinskih poti pri Planinski zvezi Slovenije.

IMG_0996
Akcija je potekala prejšni teden, ki je pod vodstvom tehnično usposobljene ekipe planinske zveze, ki je strokovno usposobljena za urejanje zahtevnih poti, in opremljena z orodjem.
Na akciji je sodelovalo vsak dan približno 10 ljudi. Poleg treh iz Planinske zveze še markacisti in prostovoljci domačega in pa tudi drugih planinskih društev podravja.

Skupno so uredili oz. obnovili 5 km poti, in za to porabili približno 400 ur prostovoljnega dela. Skupni stroški znašajo skupno 5000 eur, ki jih krije nekaj Planinska zveza nekaj pa društvo.
Na poti so dodatno nameščeni pohodni in prijemalni klini, lesno varovalni klini, na novo so nadelane stopnice in zamenjana je jeklena oprijemalna vrv.

Pot je erozijsko zaščitena z macestnovimi mostnicami za kar so porabili približno 3 kubične metre macestnovega lesa.
S to akcijo je bila obnovljena samo planinska pot, kot taka v zgornjem delu, ki se začne na Smolniku pod nekdanjim mladinskim domom, in se priključi planinski poti, ki poteka iz Ruš ob Lobnici mimo malega in velikega slapa Šumik na Bajgot.

Na območju Bajgota in spodnji del poti lobnice in mostov, ki jih je odneslo lansko neurje, še čakajo na obnovo. Škoda po neurju je velika, za sanacijo le te, bo potrebna vključitev širše javnosti.

Foto: Olga Malec – Planinsko društvo Ruše

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.