16:25, pon, 29. Jul

Obnovljena minoritska cerkev v Mariboru še čaka na vsebino





V Mariboru so septembra lani slovesno odprli obnovljeno minoritsko cerkev na Lentu, ki pa še vedno čaka, da se jo zapolni z vsebino. Čeprav naj bi bila prvenstveno namenjena glasbeni dejavnosti, se je doslej v njej odvil le en koncert. Ena od težav je, da je treba prostore še ustrezno opremiti.

minoritska cerkev maribor, foto STA

Kot so pojasnili na mariborski občini, je ena od omejitev pri konkretnem načrtovanju programov v minoritski cerkvi neopremljenost prostorov, saj je bila zaradi bistvenega povečanja potrebnih investicijskih sredstev za arheološka izkopavanja ter prezentacijo najdb opuščena nabava potrebne tehnične opreme za izvajanje programov. “Do kolikšne mere bo možno ta manko nadoknaditi v letu 2016, bo razvidno po sprejetju proračuna Mestne občine Maribor, enako tudi možen obseg sredstev za povečane obratovalne in programske stroške minoritske cerkve,” so povedali.

Konkreten program dogodkov v minoritski cerkvi za leto 2016 zaradi navedenega še ni nastavljen. “Ožji izbor možnih vsebin bo določen po izvedbi neposrednega poziva zboru Carmina Slovenica ter odprtega poziva drugim kulturnim organizacijam za predložitev možnega programa. Do takrat bo prostor ob upoštevanju danih omejitev na razpolago za različne kulturne programe, kot doslej,” pravijo na občini.

Obnovljena cerkev, ki se drži nedavno obnovljenega minoritskega samostana, v katerega se je jeseni 2010 preselilo Lutkovno gledališče Maribor, naj bi bila v prvi vrsti namenjena zboru Carmina Slovenica.

Tam pojasnjujejo, da jih na občini po septembrski otvoritvi še niso vključili v načrtovanje prihodnje rabe obnovljenih prostorov, čeprav je bilo njihovo sodelovanje osnova za pridobitev evropskih sredstev za obnovo cerkve. “Naše ideje občina seveda dobro pozna, saj je razpisno dokumentacijo za sredstva prenove pripravila z našim programom. Takrat smo v dogovoru med Mestno občino Maribor in ministrstvom za kulturo ustanovili zavod Novoglasbeno gledališče Choregie, ki bi naj vodil program v Minoritih. Kasneje, med leti obnove, smo se o tem večkrat pogovarjali, nazadnje tudi konkretizirali organizacijske rešitve, a do njih še ni prišlo,” so povedali pri Carmini Slovenici.

Sami si želijo, da bi se zadeve čim prej razjasnile. “Nihče namreč ne pripravlja sezone sproti,” so opozorili. “Vsi programi so namreč povezani s prijavami na razpise za financiranje kulturnih projektov.”

Dvorana je s svojo trenutno opremljenostjo po ocenah Carmine Slovenice primerna za koncertno dejavnost. “Kar tudi je naša osnovna dejavnost. Za glasbeno gledališke programe pa bi bilo (v kolikor se dvorana ne bo naknadno opremljala) opremo potrebno najemati,” so navedli.

Po navedbah občine bo posebna pozornost pri prihodnji uporabi prenovljene cerkve namenjena tudi predstavitvi arheoloških najdb. “Med prenovo je bilo namreč razkritih precej presenetljivih dejstev, ki močno vplivajo na razumevanje preteklosti mesta, posebno predela Lenta, zato je potrebno skrbno in strokovno pristopati k obravnavi le-teh, predvsem pa podpreti njihovo prezentacijo javnosti,” pravijo na občini.

Zato na zavodu za varstvo kulturne dediščine v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Maribor in Lutkovnim gledališčem Maribor kot prihodnjim upravljavcem objekta opravljajo strokovne raziskave in pripravljajo stalno arheološko razstavo, izvedli pa bodo tudi usposabljanje za ustrezno strokovno vodenje ob ogledih objekta.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.