23:13, ned, 15. Sep

Obrtniki ponekod napovedujejo do 30-odstotne podražitve storitev





S podražitvijo elektrike, plina in goriva se bodo na Hrvaškem dvignile cene različnih storitev, podražitve pa napovedujejo tudi gostinci. Frizerji pričakujejo okoli 20-odstotni dvig cen, avtomehaniki najmanj 30-odstotni, cena skodelice kave pa naj bi poskočila tudi za 150 odstotkov, poročajo hrvaški mediji.

“Vse se je podražilo za 20 odstotkov, zato je realno, da bodo za toliko svoje storitve podražili tudi frizerji,” je za portal Index.hr povedal Ivica Zanetti, predsednik združenja frizerjev. Predsednica združenja kozmetikov Antonija Tretinjak pa je ob dvigu cen kozmetičnih izdelkov, na katerega so vplivali višji prevozni stroški, napovedala 20- do 30-odstotno podražitev kozmetičnih storitev.

Nič manj inflacija ne bo vplivala na delo avtomehanikov in gradbenikov. Kot je za Index pojasnil predsednik združenja avtomehanikov Robert Balog, avtomehanične storitve zaenkrat ostajajo pri istih cenah, a ne za dolgo. “Imeli bomo skupni sestanek, ker je jasno, da cene ne morejo ostati enake. Dvignile se bodo za najmanj 30 odstotkov,” je povedal. Kot je dodal, je največji strošek, s katerim se spopadajo, gretje, za 30 odstotkov pa so se podražili tudi avtodeli.

Zaradi dražjega materiala, kot sta cement in apno, ter transporta bodo na Hrvaškem skočile tudi cene gradbenih storitev, podražitve pa napovedujejo celo kemijske čistilnice. Te je najbolj udarila podražitev plina in elektrike, dražje pa so tudi kemikalije, in to za 30 do 50 odstotkov.

Hrvaško javnost skrbi tudi dvig cen v gostinstvu, predvsem kave. Nekateri ponudniki gostinskih storitev namreč napovedujejo tudi do enkrat višje cene kave. To pomeni, da bi skodelica kave stala 20 ali celo 30 kun oziroma tri do štiri evre. “To leto pričakujemo rast vseh cen zaradi dviga cen energentov, kot so plin, elektrika, napovedujejo pa tudi 150-odstotni dvig cen kave. Bo kava zdaj postala luksuz?” se je v Dnevniku hrvaške nacionalne televizije HRT v torek vprašal Franz Letica, predsednik združenja gostincev mesta Zagreb pri hrvaški obrtni zbornici, in opozoril, da bo na podražitve vplivala tudi uvedba evra.

Obrtniki sicer menijo, da zaradi uvedbe evra ne bi smelo priti do dodatnih podražitev, verjetno pa bodo ponudniki storitev, kot je za HRT dejala Antonija Tretinjak, zaokrožali cene. Prehod na evro bo sicer podoben, kot je bil v Sloveniji, kar pomeni tudi dvojno označevanje cen. Tega bo vlada uvedla v začetku septembra, v stranki Most pa, kot je za HRT dejal poslanec Nikola Grmoja, vlado opozarjajo, da ne bi smela opustiti niti ideje o črni listi trgovcev, ki bodo ob prehodu s kune na evro neupravičeno dvignili cene.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.