11:20, pet, 29. Mar

Obujamo spomine: Pokemoni so stari 25 let. Ste pred petimi leti katerega ujeli?





25 let mineva od takrat, ko so pokemoni prvič ugledali luč sveta, pred petimi leti so jih lovili tudi po Sloveniji. Ste bili med njimi?

V Mariboru so lovili pokemone 2016.

Po četrt stoletja fenomen pokemonov še vedno privablja nove in stare oboževalce. Igra za pametne telefone Pokemon Go je lani med pandemijo beležila nove rekorde. Pred petimi leti pa je igra poskrbela tudi za nekaj spornih momentov, večkrat je namreč prišlo do nesreč in incidentov, ko so ljubitelji tako intenzivno lovili pokemone po ulicah in v naravi, da so pozabili na svet okoli sebe.

Zaradi pandemije covida-19 25. obletnice ne bodo zabeležili v živo. Namesto tega bodo pripravili virtualni koncert, na katerem bo nastopil ameriški raper Post Malone, ki se sam ima za velikega ljubitelja pokemonov. Igri Pokemon Go, ki temelji na tehnologiji obogatene resničnosti (AR), je lani v prvih desetih mesecih uspelo zaslužiti milijardo dolarjev, strokovnjaki pa ne beležijo trendov, da bi franšiza izgubljala na priljubljenosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V 25 letih so se pokemoni preselili z igralnih konzol na televizije, stripe in telefone

Japonsko podjetje Nintendo je 27. februarja 1996 izdalo videoigro Pokemon za prenosno konzolo Game Boy, s tem pa odprlo pot največji franšizi na svetu, s prihodki več kot 90 milijard dolarjev. V 25 letih so se pokemoni preselili z igralnih konzol na televizije, stripe in telefone. “Bitja so tako privlačna in mehanizem iger je tako dobro izveden, da imajo brezčasno kvaliteto,” je povedal poznavalec priljubljene japonske kulture Brian Aschcraft. V osnovi igra postavlja igralca v vlogo trenerja, ki raziskuje deželo polno nenavadnih bitij s super močmi, ki jih lovi, uri in se z njimi bori proti drugim trenerjem.

Lovljenje pokemonov v Mariboru 2016.

Navdih pri otroški tradiciji zbiranja žuželk

Pokemone je navdihnila otroška tradicija zbiranja žuželk, ki je na Japonskem priljubljena predvsem poleti, privlačna pa je tudi zaradi preprostega cilja – zbrati vse, podobno kot to velja za pokemone. Vsak si namreč želi ujeti in zbrati vse. V prvi generaciji leta 1996 so lahko igralci zbrali 151 različnih pokemonov. Od takrat pa se število veča, trenutno obstaja že osma generacija in 898 pokemonov. Žepna bitja okroglih oči so navdihnile resnične živali, predmeti in ljudje. Najbolj prepoznaven pokemon ostaja rumeni Pikachu s svojim prikupnim oglašanjem pika-pika, kar v prevodu iz japonščine pomeni svetleč. Električno miško je izumila Atsuko Nishida, ki se je takrat navduševala nad vevericami. “Zdelo se mi je, da je lepo, če ima spravljeno elektriko v svojih licih,” je povedala.

Franšiza pa ni le zabavna, okoli nje se vrti ogromno denarja. Zmagovalni koncept je prodal nešteto igrač, kino vstopnic in igralnih kart. Zbirateljski izdelki lahko dosežejo vrtoglave zneske, tako se lahko odlično ohranjene redke zbirateljske karte prodajo tudi za pol milijona dolarjev.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.