15:55, sob, 20. Apr

Od danes naprej na slovenskih cestah Googlovi avtomobili





Pet let po prvem snemanju danes na slovenske ceste spet prihaja ameriški spletni velikan Google. S posebej prilagojenimi vozili bo znova fotografiral ulice in ceste ter s tem posodobil prve posnetke, ki so dostopni v aplikaciji Street View. Googlovi avtomobili naj bi z delom zaključili predvidoma v dveh mesecih.

Vir: Google Earth
Vir: Google Earth

Aplikacija Street View (Ulični pogled), ki je na voljo znotraj Googlovih zemljevidov, uporabnikom omogoča raziskovanje sveta skozi 360-stopinjske posnetke mest, cest in naravnih znamenitosti. Storitev pokriva številne države, uporabnikom pa so na voljo tudi tematske vsebine zanimivih krajev, na primer posnetki Galapaških otokov ali znanstvenih postaj na Antarktiki.

Google posnetke redno posodablja. V okviru tokratnega snemanja v Sloveniji načrtuje vožnjo po večjih mestih (Murska Sobota, Maribor, Slovenj Gradec, Celje, Trbovlje, Krško, Novo mesto, Postojna, Ljubljana, Kranj, Nova Gorica in Koper) ter krajih v njihovi bližini. Vožnje bodo sicer prilagajali vremenskim razmeram, cestnim zaporam in drugim okoliščinam.

Prvo snemanje v Sloveniji so avtomobili z Googlovimi logotipi in nameščenimi kamerami izvedli poleti 2013. Snemanje je takrat trajalo tri mesece, dostop do fotografij pa je možen od začetka leta 2014.

Vir: Google street view

Kot so sporočili iz urada informacijske pooblaščenke, pravne podlage in varovalke, kot so denimo brisanje obrazov in registrskih tablic, ostajajo enake kot ob prvem snemanju. Določata jih zakon o varstvu osebnih podatkov in splošna uredba o varstvu osebnih podatkov. Posamezniki, ki želijo več informacij, se lahko po njihovih navedbah obrnejo neposredno na Google.

Zaradi podrobnih posnetkov je Googlov Ulični pogled že ob predstavitvi projekta pred leti v mnogih državah sprožil nasprotovanje in polemike glede pravice do zasebnosti. Google je zato zagotovil visoko raven varovanja zasebnosti, ki med drugim vključuje zameglitev obrazov in registrskih tablic, ki se pojavijo na posnetkih.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.