03:31, sre, 3. Jul

Od Svobode odvisno če Mariborčane čaka dražji vrtec in plačljivo parkiranje ob sobotah





Včeraj smo na BK TV imeli oddajo Vzhodna kjer so gostovali predstavniki svetniških skupin v mestnem svetu MO Maribor. Vabilu so se odzvali v SDS, NSi, SD, Listi za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, Stranki mladih – Zelenih Evrope in Listi Arsenovič za Maribor. Niso pa našli predstavnika za v oddajo v Gibanju Svoboda, kljub temu da imajo v mariborskem mestnem svetu kar enajst svetnikov.

Veliko se v zadnjih dneh glasno govori o koaliciji Arsenoviča z Gibanje Svoboda, da se nekaj na tem dogaja verjetno priča tudi dejstvo, da predstavnikov Svobode ni bilo v oddajo. Kot kaže bo torej tehtnica na današnjem glasovanju prevesila ravno stranka Gibanje Svoboda in njeni svetniki, saj so ostali v oddaji Vzhodna nakazali, da so proti podražitvam – torej SDS, Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnost, SD, NSi in Stranka mladih – zelenih Evrope. (To je 18 mest v mestnem svetu.)

Za bodo najverjetneje glasovali v Listi Arsenovič za Maribor, kjer je 12 svetnikov. Bo do večine Arsenoviču pomagal 11 svetnikov Svobode z dvigom rok? V zameno pa bodo kmalu lahko sedeli na dveh podžupanskih mestih … To bomo videli že čez nekaj ur na seji mestnega sveta, kjer sicer sedi 45 svetnikov, od naštetih še dva iz Liste kolesarjev in pešcev, ena iz Levice in en iz gasilske liste.

Kakšna stališča zastopajo predstavniki strank v studiu? 

Danes na seji bodo svetniki imeli na mizi predlog o zvišanju cen mariborskih vrtec, zato smo goste povprašali, kakšna so njihova stališča in kako bodo glasovali. Luka Simonič, ki je na oddaji zastopal svetnike SDS je na vprašanje, če bo kaj drugače kot januarja, ko so bili večinsko proti podražitvam: “Tudi zdaj mislim, da ne bo drugače. Tudi zdaj bomo večinsko proti. Mogoče, če bomo prišli s kakšnim drugim predlogom blizu neke rešitve, se bomo o tej na sami seji mestnega sveta pogovarjali. Je pa res, da tako kot pravi gospod Arsenovič, on na žalost, vsaj po našem mnenju, iz nekega vidika kot menedžer je prvi politik mesta – tega se je treba zavedat. On ima vzvode financiranja, ampak jih mora iskati tudi v državnem proračunu, mora jih iskati skozi kohezijska sredstva in to je vse mogoče. Res je, da so se stroški vrtec povečali, ampak mi se moremo zavedati, da je naše mesto tudi socialno ogroženo. Po vseh kazalcih smo po neto plačah, po dohodkih smo med nižjimi v državi, definitivno tudi vrtci, se pravi stroški vrtcev, morajo biti med nižji.” 

Simonič je še izrazil skrb kar to pomeni za mlade družini in da ga skrbi, da se bomo ljudje iz Maribora še bolj izseljevali, zaradi visokih življenjskih stroškov.

Damjan Cvetko je zastopal barve SD, svetnica Alenka Iskra je januarja glasovala za podražitve vrtec, Boštjan Klun proti. Zanimalo nas je kako bo tokrat. Cvetko pove: “Mi v stranki imamo to razpravo, ravnokar še poteka znotraj našega predsedstva. Ampak načeloma je stališče znotraj predsedstva, da ne podpiramo podražitev. Kolega je načel eno zelo pomembno zadevo. Maribor demografsko umira in v kolikor želimo dvignit populacijo mesta, ki se evidentno iz leta v leto niža, sploh kar se tiče stalnih prebivališč. Je treba neko strategijo na tem področju vpeljati v mesto. Tukaj vidimo velik manjko. Proračun je političen, program mesta, kaj je naša prioriteta … in v kolikor mi manjšamo subvencije za vrtce in višamo subvencije za tlake, je to slab signal za bodoče generacije, ki bi naj tukaj se sem preselile oz, bi naj tukaj delale.”

Aljaža Bratino iz Liste Arsenovič za Maribor povprašamo, katere koristi bi podražitve vrtec prinesle: “Prvo, kar bi želel povedati je, da je vsaka podražitev neprijetna. Še bolj neprijetno pa je poslušati to nasprotovanje temu, češ kakšna velika izguba. Potrebno je operirati z golimi dejstvi. Prvo kar mene osebno, kot Mariborčana boli, da se Maribor in Mariborčane daje vedno v predalček najbolj revni, najbolj siromašni, najbolj ne vem kaj vse. Temu preprosto ni tako. Ta trenutek imamo v Mariboru in Sloveniji seveda daleč najnižjo brezposelnost. Zgodil se je, hvalabogu, padec inflacije, dvigi plač v javnem in zasebnem sektorju, in v končni fazi velikokrat se potegne kot adut nasprotovanja iz rokava dvig obrestnih mer in podobno, ker imajo ljudje kredite – tudi to je padlo. Našim vrlim zaposlenim vzgojiteljicam in vsem, ki skrbijo za naše otroke je prav tako potrebno dvignit plače in to se je zgodilo. Od kod pa bo ta denar prišel? Iz zraka verjetno ne. Čisto vse je treba zaslužit.”

Bratina je še v nadaljevanju povedal, da so se subvencije v lanskem letu zrasle in da bodo tisti, ki so v tem obdobju prišli do večjih dohodkov morali plačati na mesec več za vrtec.

Stojana Auerja iz Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti vprašamo, če meni, da je vlaganja v infrastrukturo mogoče financirati tudi drugače, ne z višjimi položnicami za starše? “Jaz sem šel v to, da sem član mestnega sveta zgolj in izključno zaradi tega, da bi se Maribor nekoliko obrnil na bolje. V življenju sem spoznal ogromno ljudi, ki seveda, bi temu mestu lahko doprinesli tudi kakšno dodano vrednost. Zdi se nam, vsaj naši listi, da je tukaj ogromno nekih neizkoriščenih možnosti. Nedvomno vam damo prav, da so se podražili življenjski stroški. Ampak glejte kakšno bo sporočilo, če se bo ta sklep o podražitvi vrtcev sprejel? Medijsko: Maribor je podražil vrtce, spet udarec po žepu za mlade starše. Če se pa vrnemo nazaj – Kaj lahko mi naredimo, da te mlade, ne samo da obdržimo, ampak da pritegnemo še nove. Mi zdaj gradimo in prodajamo v teh blokovskih naseljih nova stanovanja, ampak a veste pritegnit moramo mlade z nekimi dejstvi. Komunicirat preko medijev, kar bo mladim privlačno in zaradi česar se bodo odločili živeti v našem mestu.”

Auer še navrže konkreten predlog, kjer vzame za primer Avstrijo ter mesti Dunaj in Salzburg – za primerjavo Ljubljani in Mariboru. Doda, da so se občinski svetniki v Salzburgu odločili, da bo mesto v celoti subvencioniralo vrtce.

Zdravka Luketiča iz NSi vprašamo, če ga skrbi udarec po denarnici za starše z že tako nižjimi dohodki. “Če ne želimo, da mesto izumiramo, moramo biti prijazno mesto mladim ljudem in družinam. Moramo pa ločiti med ceno in podražitvijo. Jaz osebno menim, da cena mora pokrivati stroške, do podražitev pa ne rabi priti, kot je bilo povedano na primeru Salzburga, ker se lahko subvencionira. Zato nisem že takrat bil naklonjen znižanju subvencije ali pa postopnem znižanju subvencije. Seveda pa bo to otežilo sprejemanje proračuna, ker to pomeni, da nekatere investicije, ki bi jih radi imeli, ne bomo mogli izvest. Se je treba potem odločiti, meni se vendarle zdi, da imajo prednost ljudje.

Luketič če doda, da je treba z mestnim proračunom ravnati preudarno, tako kot sami ravnamo doma.

Igor Jurišič iz Stranke mladih – Zeleni Evrope pa pove: “V Stranki mladih – Zeleni Evrope absolutno podpiramo, da mladi ostajajo v mestu. Eden od pogojev so seveda prijazni pogoji za mlade družine. Zagotovo je to, da ko se nekam preseliš, da veš da boš plačeval za vrtec 10,. 15 ali 20 odstotkov svoje plače eden ključih momentov. Mislim, da Maribor ne sme dajati tega signala ne hodite v Maribor. Torej to bi bil napačen signal, zato tega ne bomo podprli. Zakaj to s takšno lahkotnostjo, mi lahko kdo očita, da trdim. Ravno zato ker vedno govorimo, da denarja ni. Zdaj ko smo samo preverjali ene projekte v prejšnjem letu smo ugotovili, da je za en arhitekturni biro iz tujine za urejanje, če se ne motim Slomškovega trga, plačalo okrog pol milijona evrov. To je približno ta denar, ki ga zdaj iščemo tukaj. Pa je šlo zgolj za projekt, torej zgolj za papir, še noben kamen ni bil kupljen, nič še ni bilo narejeno.”

Celotno oddajo si sicer lahko ogledate spodaj, kjer so predstavili tudi stališča o plačljivem parkiranju v centru Maribora, ob sobotah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.