07:13, pet, 19. Apr

Odbor za zdravstvo po vetu DS ni dal zelene luči lekarniški noveli





Odbor DZ za zdravstvo je v petek zvečer vnovič obravnaval predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti po tistem, ko je državni svet nanjo izglasoval veto. Z osmimi glasovi za in sedmimi proti so člani odbora ugotovili, da predlog novele ni ustrezen.

V ponovljenem postopku sprejemanja bi predlog novele za sprejem moral dobiti absolutno večino, na odboru bi ga tako moralo podpreti deset poslancev.

Predlog novele je v parlamentarni postopek vložila poslanska skupina SMC, a so jo pozneje z dopolnili pomembno predrugačili. Novelo so nato poslanci potrdili 20. oktobra in ponovno dovoljuje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti, če veletrgovca z zdravili ustanovi občina ali javna lekarna. S tem bi omogočili, da bosta veledrogerista LL Grosist in Farmadent ostala v lasti Lekarne Ljubljana oz. mariborske občine. Po doslej veljavnem zakonu bi namreč morali prekiniti lastniško povezavo do konca leta.

Bi šlo za neenakopravnost?

A je državni svet izglasoval odložilni veto, po mnenju predlagateljev veta bi ne glede na novelo še vedno ostala prepoved, da bi zasebne lekarne ustanavljale veledrogeriste in obratno. To pa vzpostavlja neenakopravnost deležnikov na trgu, s tem pa tudi krši ustavno določeno svobodno gospodarsko pobudo.

Predlagani noveli so sicer nasprotovali Gospodarska zbornica Slovenije – Združenje zasebnih lekarn, Trgovinska zbornica Slovenije – Sekcija veletrgovcev z zdravili, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije ter Združenje delodajalcev Slovenije. Rešitvi so na odboru za zdravstvo nasprotovali tudi pristojna komisija državnega sveta, vlada, Javna agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke, Lekarniška zbornica Slovenije, Zveza društev upokojencev Slovenije itd. Nasprotovali pa so ji tudi v koalicijskih SDS in NSi.

Tudi v tokratnem glasovanju na matičnem odboru so predlog podprli poslanci iz vrst LMŠ, SAB, Levice, SD in SMC, ki je bila tudi predlagateljica novele, proti pa so bili v SDS in NSi.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.