12:10, ned, 28. Jul

Odobren nov način pomoči pri samomoru. Postopek je brez bolečin in končan v 30 sekundah





Švica, v kateri je pomoč pri samomoru dovoljena od leta 1942, je odobrila nov način pomoči do smrti.

Zdaj za evtanazijo oziroma zdravniško pomoč pri samomoru v Švici uporabljajo injekcijo z natrijevim pentobarbitalom, so zapisali na portalu Siol. A za ta postopek potrebuje pacient dovoljenje zdravnika. Zdaj pa je na voljo nov način, namreč s 3D-kapsulo Sarco, s katerim  želijo predstavniki podjetja Exit International doseči, da bi bil samomor mogoč za vsakogar, to pa pomeni brez dovoljenja zdravnika in kjer koli. V Švici so te kapsule že uzakonjene, uporabljati pa jih bodo začeli leta 2022.

Švica ni edina država, ki omogoča evtanazijo. Ta je na voljo tudi v v Belgiji, na Nizozemskem, v Kanadi in Luksemburgu, a pri vseh velja, da mora to odobriti zdravnik. Na Nizozemskem je evtanazija mogoča vsakemu, ki je star vsaj 12 let in je tako bolan, da ni možnosti izboljšave.  Lani so v tej državi odobrili evtanazijo 6.938 ljudem, v Švici se je za evtanazijo pri organizacijah Dignitas in Exit  odločilo okrog 1.300 ljudi. Pri teh uporabljajo tekoči barbiturat, ki povzroči globoko komo, nato pa smrt, poroča Independent.

V stroju Sarco poteka proces umiranja

Proces umiranja v stroju Sarco po poročanju traja manj kot minuto, zaradi hipoksije in hipokapnije, torej znižanja ravni kisika pod kritično raven, pa pride do smrti.  Gre za pomoč pri samomoru brez bolečin. Podjetje lahko napravo dostavi na dom stranke, kar omogoča ljudem, da se tudi poslovijo od svojcev v domačem okolju ali na lokaciji, ki jo sama izbere. Biološko razgradljivo kapsulo se nato loči od podlage, tako da je to lahko nato tudi krsta.  Kapsula se sicer sproži v notranjosti naprave, takrat, ko je pacient pripravljen. Naprava se napolni z dušikom, zato uporabniku začne zmanjkovati kisika. Postopek je dolg 30 sekund, pri tem pa ne daje občutka panike in dušenja.

Oglasili so se tudi nasprotniki evtanazije

Nasprotniki evtanazije so napravo označili za povečano plinsko komoro. Izumitelj naprave Philip Nitschke je deležen mnogih kritik. Nasprotniki so v Evropi to plinsko komoro zaradi zgodovinskega holokavsta označili negativno. Kritizirali pa so tudi futuristično obliko, ki se jim zdi preveč glamurozna.

Izdelujejo že tretjo kapsulo

Zdaj imajo dve kapsuli.  Exit International pa s pomočjo 3D-tiskanja dela tretjo, ta bo namenjena za evtanazije v Švici.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.