09:15, pet, 29. Mar

Odobrena več kot 5,6 milijonska investicija v odvajanje in čiščenje odpadnih voda v Občini Lenart





Ministrstvo za okolje in prostor in Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko sta Občini Lenart prižgali »zeleno luč« za pričetek izvedbe projekta »Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v Občini Lenart«.

V okviru projekta bo zgrajena nova centralna čistilna naprava Lenart zmogljivostjo slabih 5000 populacijskih enot z regulacijskim bazenom in sistemom razbremenjevanja voda. V okviru projekta bodo preuredili obstoječo čistilno napravo ob Globovnici v sprejemno fekalno postajo in izgradnja črpališča ter tlačnega kanalizacijskega voda na relaciji Lenart – Radehova. Stroški investicije so ocenjeni na več kot 5.6 milijonov evrov z DDV. Sofinancerska sredstva so zagotovljena iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in sicer slabih 50% ter dobrih 12% iz okoljskega ministrstva. Razliko potrebnih sredstev bo zagotovila Občina Lenart. Zaključek investicijskih del je načrtovan do srede prihodnjega leta.

Nova centrala čistilna naprava

V okviru projekta bo zgrajena nova centralna čistilna naprava Lenart kapacitete 4.950 PE (na lokaciji obstoječe, nikoli delujoče čistilne naprave) z regulacijskim bazenom in sistemom razbremenjevanja voda. Predmet projekta je tudi preureditev obstoječe čistilne naprave ob Globovnici v sprejemno fekalno postajo in izgradnja črpališča ter tlačnega kanalizacijskega voda na relaciji Lenart – Radehova, v dolžini 1.618 m. Preko tega črpališča in tlačnega voda se bodo odpadne vode zahodnega dela mesta Lenart transportirale v centralno čistilno napravo, iz sprejemne fekalne postaje pa se bo na centralno napravo ustrezno doziralo tudi prevzeto blato iz greznic in malih komunalnih čistilnih naprav. Načrtovana ureditev bo omogočala, da se na
centralno čistilno napravo Lenart poleg aglomeracije Lenart priključi tudi aglomeracija Radehova. S projektom se celovito ureja problematika odpadnih vod za mesto Lenart in za naselje Radehova ter vse uporabnike greznic oziroma malih komunalnih čistilnih naprav v Občini Lenart.

Stroški investicije so po tekočih cenah ocenjeni v višini 5.647.718,70 EUR z DDV. Sofinancerska sredstva so zagotovljena iz Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, v višini 2.790.939,22 EUR (49,4 %) in proračuna Republike Slovenije, Ministrstva za okolje in prostor, v višini 697.734,81 EUR (12,4 %). Razliko potrebnih sredstev mora zagotoviti Občina Lenart.

Zaključek investicijskih del je načrtovan do srede prihodnjega leta

Občina Lenart v prihodnjem tednu načrtuje izvedbo postopka javnega naročanja gradnje, v poletnih mesecih pa pričetek investicije. Zaključek investicijskih del je načrtovan do srede prihodnjega leta. Gradnji sledi poskusno obratovanje, uspešna realizacija tega pa je pogoj za zaključek projekta.

S projektom bo Občina Lenart dosegla pomemben mejnik pri odgovornem in trajnostnem ravnanju z okoljem v katerem živimo in prispevala k ciljem zmanjšanje emisij v vode, ohranjanja narave in biotske raznovrstnosti. S tem se bo končno rešila dolgoletna saga nikoli delujoče centralne čistilne naprave v osrednji občini Slovenskih goric.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.