22:16, čet, 25. Jul

Odprli čistilno napravo v Občini Selnica ob Dravi





V Občini Selnica ob Dravi so zaključili z deli na kanalizacijskem sistemu in čistilni napravi. Danes so jo uradno odprli s slavnostnim prerezom traku. O pomenu te pridobitve za občane, porečje reke Drave ter okolje sta ob tej priložnosti spregovorila župan Občine Selnica ob Dravi Jurij Lep ter ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

otvoritev cistilne naprave selnica 2

S projektom Zgornja Drava – Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave so v okviru Sklopa 2 Izgradnja kanalizacije in čistilne naprave v Selnici ob Dravi v občini izgradili nov kanalizacijski sistem in novo čistilno napravo kapacitete 5.000 PE (populacijskih enot). S tem so dosegli predpisano priključitev na kanalizacijo na širšem območju naselij Janževa gora, Zgornja Selnica, Spodnja Selnica in Spodnji Slemen. Gre za izgradnjo primarnega kanalizacijskega sistema, ki bo šele z izgradnjo sekundarnega omrežja omogočal posamezne hišne priključitve.

otvoritev cistilne naprave selnica 4

V projektu Zgornja Drava sodelujejo še štiri občine, in sicer Radlje ob Dravi, Dravograd, Muta in Vuzenica. Vrednost celotnega projekta Zgornja Drava znaša 37.094.153,00 € in ga delno financira Republika Slovenija, delno Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda«, delno pa stroške pokrivajo občinski proračuni.

cistilna naprava 3

Ob današnjem slavnostnem odprtju čistilne naprave, je župan občine Selnica ob Dravi Jurij Lep poudaril, da gre za prav poseben trenutek, saj so uspešno izpeljali vse aktivnosti na projektu in tako poskrbeli za celovitost sistema odvajanja in čiščenja odpadnih voda, ki je vključeval tudi izgradnjo čistilne naprave. »Gre za eno izmed največjih investicij v komunalno infrastrukturo v občini in na tem območju. Ob tem trenutku se prav posebej zahvaljujem vsem sodelujočim, izvajalcem, nadzoru ter občankam in občanom za vso izkazano strpnost, razumevanje in sodelovanje, da so dela potekala po predvidenem planu in brez večjih zapletov.« je še dodal župan.

otvoritev cistilne naprave selnica 6

Projekt je obsegal izgradnjo kanalizacijskega sistema v skupni dolžini okoli 9 kilometrov, sedmih črpališč in nove čistilne naprave v občini Selnica ob Dravi, kapacitete 5.000 PE, prav tako pa sta bila zgrajena povezovalna voda iz aglomeracij Janževa gora in Zg. Selnica na čistilno napravo. S projektom v občini tako dosegajo predpisano priključitev na kanalizacijo na širšem območju naselij Janževa gora, Zgornja Selnica, Spodnja Selnica in Spodnji Slemen. Gre za izgradnjo primarnega kanalizacijskega sistema, ki bo šele z izgradnjo sekundarnega omrežja omogočal posamezne hišne priključitve. Primarni kanalizacijski vod pomeni osnovo širitve mreže kanalizacije. Na občini računajo, da bodo v letu 2015 in v nekaj prihodnjih letih izvedeni planirani priključki. To pomeni, da bodo lahko pričeli s priključevanjem uporabnikov in širitvijo sekundarnih vodov. Ob tem si bodo na občini prizadevali, da bodo imeli vsi uporabniki možnost priključitve v zahtevanem roku. Drugi, ki so preveč oddaljeni od mreže kanalizacijskih vodov, pa bodo imeli možnost poiskati drugo rešitev. Tudi tem bodo na Občini tehnološko in finančno pomagali pri realizaciji.

otvoritev cistilne naprave selnica 5

Vrednost projekta, ki je vezan na Občino Selnica ob Dravi, znaša 7.656.606,75 € evrov in ne vključuje DDVja. Projekt sofinancira Republika Slovenija v višini 818.696,26 €, Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete »Varstvo okolja – področje voda«, prednostne usmeritve »Odvajanje in čiščenje komunalnih voda« v višini 4.639.635,69 €, delno pa stroške pokriva Občina Selnica ob Dravi v višini 2.198.274,80 €.

Omenjeni projekt bo na območju vseh petih vključenih občin znatno prispeval k ohranjanju, zaščiti in izboljšanju kakovosti okolja z zmanjšanjem onesnaževanja porečja Drave (zmanjšanje izpuščene količine neraztopljenih snovi, amonijevega dušika, celotnega dušika, KPK, BPK5 v reko Dravo), zaščitil zdravje prebivalcev z zmanjšanjem onesnaženjem podtalnice, izboljšal vsestransko kakovost okolja z izboljšanjem življenjskih pogojev na poseljenih območjih vključenih občin.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.